građanski nemiri

Šrilanski premijer očekuje policijsku istragu zbog prve žrtve u prosvjedima

20.04.2022 u 09:25

Bionic
Reading

Šrilanski premijer Mahinda Rajapaksa rekao je u srijedu kako očekuje policijsku istragu sukoba između policije i protuvladinih prosvjednika u kojima je pala prva žrtva u tjednima građanskih nereda

Policija je u utorak ispalila bojno streljivo dok je rastjerivala prosvjednike u Rambukkani, gradu oko tri sata sjeveroistočno od komercijalnog središta Colomba te ubila jednu osobu a ranila još desetak.

Prosvjedi tjednima bjesne na južnoazijskom otoku od 22 milijuna ljudi, a prosvjednici izražavaju ogorčenost zbog lošeg upravljanja gospodarstvom koje je izazvalo nestašice osnovnih potrepština i dugotrajan nestanak struje.

"Duboko sam uznemiren nakon tragedije u Rambukkani", napisao je Rajapaksa u tvitu. "Uvjeren sam da će se provesti stroga, nepristrana istraga."

Rambukkana je u srijedu bila mirna, uz minimalnu prisutnost policije na ulicama. Četveročlana policijska forenzička ekipa jučer je pročešljala područje oko željezničkog prijelaza na kojem je izbio sukob.

Kamenje, čahure od bojnog streljiva i patrone suzavca još su razbacani po cijelom području.

U utorak je pala prva žrtva otkako su prošli mjesec počeli uglavnom mirni prosvjedi.

To se zbiva u trenutku kada se šrilanski dužnosnici sastaju s predstavnicima Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) radi potencijalnog programa hitnog zajma, čiji je cilj spriječiti nestašicu goriva i drugih osnovnih potrepština.

MMF je u srijedu rekao da su rasprave u ranoj fazi i da bi svaki dogovor zahtijevao "adekvatna jamstva" da Šri Lanka može riješiti neodrživost svoje dužničke situacije.