'POMAGALI HRVATIMA U GENOCIDU'

Srbi tužili američku tvrtku zbog Oluje

19.08.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Skupina Srba u Chicagu tužila je američku tvrtku za vojne konzultacije MPRI za pomaganje Hrvatskoj vojsci u akciji Oluja te dvije jedinice tvrtke L-3 Communications Holdings Inc. koja je u međuvremenu kupila MPRI

Srbi koji su podnijeli tužbu do 1995. su živjeli na području tzv. Krajine, a tvrde da je tvrtka za vojne konzultacije MPRI trenirala i naoružala hrvatske snage za 'masovna ubojstva u Oluji 1995'.

Tužba protiv L-3 Communications Corp. i MPRI Inc. predana je na federalnom sudu u Chicagu. Tužitelji traže milijarde dolara odštete.

'Nije utvrđeno je li MPRI imao svoju ulogu u genocidu, ali zna se da je MPRI opskrbljivao Hrvatsku vojsku sredstvima koja su omogućila genocid', navodi se u tužbi.

L-3 je kompanija registrirana u New Yorku koja na svojim stranicama navodi da je šesta najveća američka tvrtka koja se bavi pružanjem pomoći pri prikupljanju informacija s terena, nadzorom, izvidima i treninzima.

MPRI je opisana kao 'tvrtka za globalne usluge' s više od šest tisuća zaposlenih u gotovo 60 zemalja, a vodi je umirovljeni general američke vojske Bantz John Craddock

Odnosi s javnošću korporacije L-3 još uvijek nisu dali svoj komentar na tužbu izbjeglih Srba, piše Bloombering.com.

Podnositelji tužbe identificiraju se kao 'žrtve genocida u Krajini', tj. žrtve hrvatske obrambene akcije Oluja te kao odštetu traže 10,4 milijarde dolara od tvrtke L-3.