OGORČENI PREDSJEDNIK

'Sramotno je da nemamo generalicu!'

08.03.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović primio je predstavnice ženskih udruga i naglasio kako se i danas, 15 godina nakon završetka Domovinskog rata, još uvijek neadekvatno vrednuje doprinos žena u obrani Hrvatske te da je sramotno to što Hrvatska nema ženu u generalskom činu. Također je dodao da će se boriti protiv diskriminacije žena, koja je najočitija na tržištu rada, jer su žene za iste poslove manje plaćene nego muškarci, piše Večernji list

Predsjednik je kritizirao i Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, jer je on doprinio smanjenju broja začeća.

'Dobio sam stotine pisama protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Taj je zakon doprinio smanjenju broja začeća i povećava rizik za pacijenta - rekao je predsjednik Ivo Josipović, koji je u povodu Dana žena u svom uredu primio predstavnice ženskih udruga te je svakoj dao po jednu ružu.

Dodao je da nitko nikome ne smije uskratiti pravo na roditeljstvo te da će se on u javnim nastupima boriti da se svima omogući primjena svih modernih znanstvenih i medicinskih dostignuća koja im mogu pomoći.

'Svakih 15 minuta neka žena bude pretučena u Hrvatskoj', rekao je predsjednik i dodao kako je nasilje prema ženama još uvijek dio folklora i mentaliteta u nekim zajednicama, a da su nasilnici često visokoobrazovani muškarci.

Predstavnice ženskih udruga izrazile su zadovoljstvo onime što im je Josipović rekao, jer dosad, kako su rekle, nijedan predsjednik ni dužnosnik koji ih je primio nije iznio tako konkretne stavove. Nakon susreta s predsjednikom, otišle su pred Kamenita vrata u Zagrebu, gdje su prosvjedovale protiv diskriminacije žena na tržištu rada.