jedini u hrvatskoj

Sračinec svojim mještanima financira preglede dojki i prostate

22.05.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Općina Sračinec u Varaždinskoj županiji jedina u Hrvatskoj svojim mještanima organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate, a kako je u srijedu rekao njezin načelnik Božidar Novoselec, za te preglede iz proračuna na godinu izdvaja oko 100.000 kuna

Pregledi se provode više od deset godina - u početku su to bili pregledi dojke, a prije tri godine uveli su i preventivne preglede raka prostate. Imamo saznanja da je smrtnost od raka prostate posljednjih godina druga u Varaždinskoj županiji, rekao je Novoselec.

Prisjetio se početaka, kada se na preglede na godinu odazivalo 50-ak žena, a sada ih odazove oko 300.

"Žene redovito obavljaju preglede, dok je muškaraca trenutačno više od 150. To znači da se kod naših mještana probudila svijest o zdravlju i smatram da je to projekt koji zaslužuje pažnju i na nacionalnom nivou jer - ako spasimo i jedan život - uradili smo mnogo", rekao je Novoselec.

Dodao je kako općina za to namjerava povećati novac te da plaća i neke posebne preglede ženama čiji su rezultati pretrage, nažalost, pozitivni na bolest.

Predsjednica Mjesnog odbora Općine Sračinca Karmela Majcen, medicinska sestra i prvostupnik sestrinstva, koja je na čelu akcije, rekla je kako je riječ o hvalevrijednoj aktivnosti jer omogućuje da se bolest otkrije u ranom stadiju, što je u velikoj mjeri jamstvo za izlječenje.

"Prošle godine, kao i ove, uz ultrazvuk dojke, omogućili smo ženama kojima je otkrivena kvržica da obave i citopunkciju dojke, tako da smo prošle godine zabilježili tri slučaja, a jedan od njih je bio maligni, no liječen je pa je žena sada dobro", rekla je Majcen, koja je zadovoljna i odzivom muškaraca na preventivni pregled prostate.