RAZGOVARAO I S HRVATSKIM VELEPOSLANIKOM

Sprema li se referendum i u Baskiji? Predsjednik traži podršku europskih zemalja

22.01.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Predsjednik baskijske vlade Iñigo Urkullu zatražio je u Madridu od europskih veleposlanika, uključujući hrvatskog Svjetlana Berkovića, da se omogući pravna podloga kako bi Baskija i Katalonija mogle organizirati referendume o svojoj budućnosti ako tako odluče njihovi parlamenti, objavila je španjolska novinska agencija EFE.

Urkullu, član Baskijske nacionalističke stranke (PNV), sastao se s dvadesetak veleposlanika država EU u rezidenciji talijanskog veleposlanika. Od njih je zatražio podršku otvaranju „nove etape“ temeljene na volji za sporazumom i dogovoru.

Susret je održan nakon što su stranke za nezavisnost Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora, opet osvojile većinu mjesta u parlamentu na izborima 21. prosinca. Španjolski ustavni sud bio je zabranio referendum o nezavisnosti 1.listopada. Prema ustavu na snazi od 1978. referendumi su zabranjeni na razini bilo koje od 17 autonomnih pokrajina.

Baskija, na sjeveru s oko 2 milijuna stanovnika, desetljećima je bila poprište bombaških napada u kojima je separatistička baskijska skupina ETA tražila odcjepljenje od Španjolske.

Vladajući PNV stranka je desnog centra koja se zalaže za sporazumni referendum o nezavisnosti izmeđe regionalne i središnje vlasti. Tri od četiri najbrojnije stranke u španjolskom parlamentu protive se referendumu.

  • +25
Slavlje u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

Nakon što je katalonska vlada organizirala referendum unatoč zabrani suda i intervenciji policije na biralištima, njeni dužnosnici optuženi su za pobunu protiv Španjolske. Urkullu je istaknuo da je potrebno „ubrzati“ političko rješenje kako bi se prihvatila „višenacionalna kultura“ države u prilog „obrani identiteta naroda“.

Katalonska i baskijska vlada pozivaju se na referendum u Škotskoj održan 2014. kojeg je bila dopustila britanska vlada.

Vlade država Europske unije, uključujući aktualnu hrvatsku vladu, tvrdile su posljednjih mjeseci kako je to unutrašnje pitanje Španjolske. Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, podržava cjelovitost Španjolske. Sastanak s europskim veleposlanicima bio je četvrti kojeg je održao predsjednik baskijske vlade od 2013.