'ŠPANJOLSKA VLADA - DIO PROBLEMA'

Baskijski predsjednik traži referendum po uzoru na Škotsku i Quebec

24.09.2017 u 19:23

Bionic
Reading

Baskijski predsjednik Inigo Urkullu pozvao je u nedjelju Španjolsku da omogući Baskiji i Kataloniji referendume o samoodređenju prema modelima Škotske i Quebeca.

'U očima svijeta španjolska vlada je dio problema, a ne rješenja', rekao je Urkullu, misleći pritom na način na koji Madrid reagira na skori katalonski referendum, pred pristašama Baskijske nacionalističke stranke (PNV, na vlasti) tijekom godišnjeg sastanka u regiji Vitoria.

U govoru je baskijski predsjednik izrekao više kritika na račun španjolske vlade Mariana Rajoya, ali ga nije izravno imenovao, ocijenivši da je španjolska država izgubljena u svom labirintu i da je pogriješila.

On se založio za dijalog, 'početna točka bi bilo priznanje postojanja dviju nacija (baskijske i katalonske) koje žele demokratskim putem donijeti odluku o svojoj budućnosti, slobodno i uz jamstva', rekao je i naveo primjere Škotske i Quebeca.

U nedjelju su se u više katalonskih gradova ponovno okupili prosvjednici pozivajući na katalonsku neovisnost. Više tisuća prosvjednika okupilo su u Barceloni skandirajući 'Glasat ćemo' i ističući glasačke listiće.

  • +4
Katalonci na ulicama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Masa okupljenih je negodovanjem reagirala na prelijetanje policijskog helikoptera tijekom govora organizatora prosvjeda. Poklonici referenduma nezadovoljni su zbog povećane policijske nazočnosti.

Između 3000 i 4000 policajaca iz drugih dijelova Španjolske stiglo je i još stižu u Kataloniju uoči najavljenog referenduma 1. listopada.