OBRANA ODBILA

Splitski ŽDO traži prekid izdržavanja kazne Bunguru za Loru 1

14.12.2015 u 20:19

Bionic
Reading

Na sjednici optužnog vijeća splitskoga Županijskog suda u ponedjeljak Županijsko državno odvjetništvo predložilo je prekid izdržavanja kazne Emiliju Bunguru, osuđenom u slučaju Lora 1, te da se postupak vrati u fazu istrage, ali je Bungurova obrana to odbila jer smatra da bi se predložena nova istraga 'obavljala po nevažećem zakonu po kojem su Bungur i sedmorica hrvatskih vojnih policajaca osuđeni na ukupno 53 godine zatvora u slučaju Lora 1'

'Županijsko državno odvjetništvo predložilo je prekid izdržavanja kazne Emilija Bungura i da se postupak Lora vrati u fazu istrage, ali ja sam odbio takav prijedlog jer ne može se istraga održavati po zakonu koji nije zakon. Ako bi optužno vijeće prihvatilo takav prijedlog ŽDO-a, to bi značilo daljnje održavanje već 15-ak godina izvanzakonskog stanja Emilija Bungura i ostalih hrvatskih branitelja, a nama je to neprihvatljivo', rekao je odvjetnik Vinko Burazer novinarima nakon sjednice optužnog vijeća koja je bila zatvorena za javnost.

Burazer je najavio kako će inzistirati na tome da se ukine pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 (iz 2007. godine) te da se ukine i optužnica u slučaju Lora 2 (podignuta 2009.) jer su, po njemu, obje utemeljene na nevažećem zakonu koji 'nikad nije izglasan na sjednici Hrvatskoga sabora, nego je kao lažni zakon stavljen u proceduru objavom u Narodnim novinama'.

Po Burazerovim riječima, optužno vijeće u ponedjeljak nije donijelo odluku o prijedlogu Županijskog suda.

'Danas sam zamolio predsjednika optužnog vijeća da svoju odluku objavi pred novinarima jer je to javna opća stvar, ali on to nije prihvatio, nego mi je rekao da ću dobiti pismeni otpravak odluke', rekao je Burazer.

Istaknuo je kako se u idućih nekoliko dana nada primitku pismenog otpravka odluke optužnog vijeća te kako vjeruje da će ta odluka biti pozitivnija za Emilija Bungura nego što je to u ponedjeljak predložilo ŽDO.

Odvjetnik Burazer prenio je novinarima Bungurove riječi: 'Vi mene možete ubiti, ali ja neću odustati i neću priznati krivnju za što nisam kriv.'

Odgovarajući na novinarska pitanja, Burazer je današnje odbijanje prijedloga ŽDO-a obrazložio riječima kako obrana želi da se slučaj Lora u obnovljenom postupku dovede u okvire zakonitosti i da svi budu jednaki pred zakonom.

'Ne zavidimo što je Hrvatska amnestirala agresora s dva zakona o oprostu, ali neka dovede hrvatske branitelje na taj nivo zakonitosti. Mi ne tražimo oprost, nego suđenje po zakonu', poručio je Burazer.

Krajem lipnja ove godine policija je na šibenskom području uhitila Emilija Bangura, osuđenog na šest godina zatvora u postupku Lora 1, koji je godinama bio u bijegu, te ga odvela u splitski zatvor, a zatim u Remetinac u Zagreb. Od osmorice vojnih policajaca osuđenih u postupku Lora 1 njih pet je optuženo i u postupku Lora 2. Osim Bungura, u slučaju Lora 2 optužnicom ŽDO obuhvaćeni su: Tomislav Duić, koji je u bijegu, te Tonči Vrkić, Anđelko Botić Ante Gudić

Tijekom današnje sjednice optužnoga vijeća ispred Županijskoga suda u Splitu okupilo se tridesetak članova braniteljskih udruga u znak potpore Emiliju Bunguru.

Postupak Lora 2 na ročištu 11. rujna ove godine odgođen je na neodređeno vrijeme zbog zahtjeva obrane za izuzeće sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića te prijedloga za spajanje postupaka Lora 1 i Lora 2.