nezakoniti objekti

Splitski vijećnici iz Centra traže da se Nacionalu oduzme koncesija za plažu Bene

13.04.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Igor Skoko i Srđan Marinić, splitski gradski vijećnici stranke Centar, u srijedu su od županijskih vlasti zatražili da tvrtki Nacional oduzmu koncesiju za plažu Bene, upozorivši da su na tom prostoru nezakonito izgrađeni objekti s kojima koncesionar ostvaruje profit

"Postoji dovoljno razloga da se oduzme ta koncesija ili da se raskine ugovor o koncesiji", rekao je Skoko na konferenciji za novinare.

Inače, prilikom odlučivanja o dodjeli 15-godišnje koncesije tvrtki Nacional za pomorsko dobro Ben u Park šumi Marjan u ožujku 2018., oporbeni vijećnici naputili su sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Naveli su kako se radi o "političkom tezgarenju" pošto je vlasnik tvrtke Nacional nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i sin tadašnjeg predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara, člana Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) koja je tada u koaliciji s HDZ-om imala većinu u županijskoj Skupštini.

"Ta dodjela koncesije je ostvarena političko-rodbinskom-poslovnom vezom", poručio je Marinić i dodao kako koncesionar u nezakonito izgrađenim objektima ostvaruje profit, ali i ne provodi mjere zaštite okoliša na prostoru Bena.

Marinić i Skoko zatražili su da se taj ugovor javno objavi nakon što se Marinić požalio Povjereniku za informiranje da mu županija uskraćuje informacije o tom ugovoru i tako krši Zakon o pravu pristupu informacijama, te mu odgovorili da "davatelj koncesije nije dužan davati na uvid ugovore koncesija".

"Prije dva dana od Povjerenika za informiranje dobio sam obavijest da razlozi županije o uskraćivanju informacija o ugovoru o koncesiji nisu opravdani te da u roku od osam dana županija treba riješiti taj predmet", kazao je Marinić.