na KARTICi 100-300 KN MJESEČNO

Splitski umirovljenici dobili besplatan ulaz u kazališta, muzeje i na sportska događanja

26.07.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Splitskim umirovljenicima s mjesečnim primanjima do dvije tisuće kuna gradska uprava povećala je potpore za 15 do 35 posto, ovisno o kategoriji u kojoj se nalaze, a u sklopu projekta 'Moj zlatni Split' osigurala i besplatan ulaz u većinu gradskih muzeja i galerija, te na gotovo sva sportska događanja u gradu

Na njihove adrese od idućeg tjedna počet će pristizati bankovne kartice s PIN brojem, na koje će se mjesečno uplaćivati gradske potpore: 300 kuna za osobe s prihodima do 900 kuna, 250 kuna za one do 1200, 200 kuna za one do 1500 i 100 kuna za umirovljenike koji primaju manje od dvije tisuće kuna. Sredstva će se moći koristiti isključivo u trgovinama iz lanca Tommy, i to samo na području grada Splita.

Projekt je razvijen u suradnji s OTP bankom Hrvatska.

Ove kartice istodobno će služiti i kao identifikacija za ulazak na brojna kulturna i sportska događanja, pa će njihovi korisnici besplatno moći posjećivati Centar Zlatna vrata, Etnografski muzej i Muzej grada Splita, Hrvatski pomorski muzej, Prirodoslovni muzej i Zoološki vrt, Galeriju umjetnina, Muzej Domovinskog rata i Multimedijalni kulturni centar, ali i Gradsko kazalište mladih i Gradsko kazalište lutaka. Imat će i besplatno članstvo u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, dok će ih ulaznice za reprizne predstave Hrvatskog narodnog kazališta stajati 20 kuna.

Ovu kategoriju umirovljenika ulaznice za utakmice Hajduka stajat će tek deset kuna, za što je splitski klub otvorio jedan ulaz na istočnoj tribini stadiona, dok će im pretplata za susrete košarkaškog kluba Split biti besplatna. Jednako tako, moći će besplatno posjećivati vaterpolska, malonogometna, košarkaška, ragbijaška, odbojkaška, rukometna i druga sportska događanja u gradu.

  • +2
Predstavljanje kartice Moj zlatni Split Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

'Ovo je inovativna mjera kojom našim umirovljenicima želimo osigurati kvalitetniji i dostojanstveniji život', kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon što je na konferenciji za novinare iz koverte izvadio prvu karticu s natpisom 'Moj zlatni Split'. Njegova zamjenica Jelena Hrgović Tomaš istaknula je da, osim socijalne, ova inicijativa ima i izraženu društvenu dimenziju: osim što potiče pravedniju raspodjelu sredstava i njihovo namjensko trošenje, ona unaprjeđuje kvaliteti života i potiče aktivnije korištenje društvenih sadržaja.

Nakon inicijalnog predstavljanja projekta prije nekoliko tjedana, za izdavanje kartice 'Moj zlatni Split' dosad su se prijavila 2374 umirovljenika, a odobreno je 82 posto zahtjeva. Osim povećane mjesečne naknade i dodatnih pogodnosti, u odnosu na raniju praksu znatno je postrožena kontrola imovinskog stanja.

'U prethodnom periodu naknada se isplaćivala za preko osam tisuća korisnika, no kao jedini kriterij korištena je visina mirovine. Sada smo uzeli u obzir visinu ukupnih primanja i uključili prihode poput drugog dohotka, a također isključili osobe koje imaju u vlasništvu više od jedne nekretnine', objasnila je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo.

Procjena broja budućih korisnika ove mjere zasad nije poznata, no iz gradske uprave pozvali su sve umirovljenike koji udovoljavaju kriterijima da se prijave. Bankovna kartica stići će im na kućnu adresu u roku od mjesec dana.