priopćenje

Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske protiv diskriminacije umirovljenika na moru

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2019 11:54
  • Objavljeno 22.07.2019 u 11:53
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) optužili su u ponedjeljak lokalne vlasti nekih gradova na moru za diskriminaciju umirovljenika, kojima u vrijeme turističke sezone onemogućuju dolazak autobusima na jednodnevne izlete na more

Najnoviji povod za takvu reakciju je odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašica kojom je obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih 300 kuna povećana na čak 1000 kuna dnevno po autobusu.

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine umirovljenika, dodatni iznos troškova dovodi u pitanje organiziranje izleta udruga umirovljenika, kojima se nastoji omogućiti odlazak na more umirovljenicima osuđenim na siromaštvo, stoji u priopćenju MUH-a i SUH-a.

S obzirom da su i neki drugi gradovi na moru uveli takav namet, MUH i SUH zahtijevaju da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ljudskih prava umirovljenika i starijih osoba, a ne da se u provedbi diskriminatornih odluka lokalnih vlasti, uz komunalne redare, angažiraju čak i djelatnici MUP-a.

Turistički gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i dr. dodatno diskriminiraju već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za takav odmor i opuštanje, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup moru bar na jedan dan.

MUH i SUH zatražit će raspravu o tom problemu na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba, dok će s osobitom pozornošću pratiti reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!