ZAINTERESIRANI ZA DALMACIJAVINO

Split se bratimi s kineskim gradom

08.03.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei potvrdio je da je jedna privatna tvrtka iz Kine ozbiljno zainteresirana za kupnju Dalmacijavina, koje je pred stečajem. 'Da, jedna privatna tvrtka izrazila je interes. Posjetili su Split i upoznali se sa situacijom, a sada će nastaviti ispitivati tu mogućnost', kazao je Zhifei nakon primanja kod splitskog gradonačelnika Željka Keruma

Susret u Banovini bio je više-manje protokolaran, Kerumu se silno žurilo jer je imao drugih obaveza, ali je s novinarima ipak podijelio svoje dojmove.

'Rekao sam nekoliko svojih razmišljanja i mislim da sam veleposlaniku ukazao na naše gospodarske probleme. Hrvatska ih može riješiti jednostavno, treba imati jaku hrvatsku banku u kojoj će štedjeti građani i koja će novac plasirati u gospodarstvo s počekom od nekoliko godina i subvencioniranim kamatama', uvjeren je Kerum.

Kinezima je, dodao je, hrvatsko tržište 'malo, pa i nebitno'. Kineski veleposlanik uzvratio mu je suprotno: baš Split, kaže, ima jako važnu ulogu i u državi i u regiji, pa će pokušati otvoriti put splitskim poduzetnicima u Kini i Kinezima u Splitu.

Najkonkretniji dio susreta je najava da će se Split uskoro pobratimiti s jednim od kineskih gradova.