NOVI HAJDUKOV DOM

Spektakularna najava iz Splita: Gradi se novi stadion od 30 tisuća mjesta!

06.12.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Pored obnove Poljuda, za koju je planirano da započne iduće godine, Grad Split i Hajduk započeli su pripreme za izgradnju još jednog, potpuno novog nogometnog stadiona kapaciteta 30 tisuća gledatelja - službeno je potvrđeno tportalu

On će se nalaziti na Brodarici, na mjestu današnjeg malog stadiona poznatog kao Park mladeži, a uz njega je planirana gradnja do 120 tisuća kvadrata turističko-ugostiteljskih, kongresnih i stambenih sadržaja.

Ovaj potez gradonačelnik Puljak javno je najavio u lipnju, na skupštini splitskog kluba, a do danas je odrađeno nekoliko ključnih koraka koji uključuju izradu predinvesticijske studije. Tportal doznaje da će se već na sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati idućeg tjedna, odraditi jedan od najvažnijih segmenata ovog posla - izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Kako, naime, još uvijek traje proces izmjene postojećeg splitskog GUP-a, u njega će se sada ubaciti odredba da se na Brodarici može izgraditi novi stadion 'za cca 30 tisuća gledatelja', kao i spomenuti hotelski i kongresni te stambeni sadržaji. Detalji budućeg izgleda cijele ove zone razradit će se urbanističko-arhitektonskim natječajem.

  • +14
Pripremni radovi za festival Ultra na stadionu Park mladeži Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Sam Hajduk već dulje vrijeme šalje signale o potrebi gradnje novog 'čisto nogometnog' stadiona, bez atletske staze, prilagođenog suvremenim standardima i s mogućnošću ozbiljnije komercijalne eksploatacije. Poljud to definitivno više nije: jednom i kada se obnove njegova konstrukcija i krovište te se uredi okoliš - za što se trenutno izrađuju projekti i očekuje se povlačenje 13 milijuna eura predviđenih u državnom proračunu u iduće dvije godine - taj stadion će de facto tek biti doveden na standarde iz 1979. godine, kada je izgrađen.

Splitski plan je da se ondje nakon obnove udome brojni klubovi iz drugih sportova i da posluži kao mjesto održavanja koncerata i drugih javnih manifestacija, dok će Hajduk dobiti vlastiti stadion na Brodarici. Procjena je da će on imati kapacitet od 30 tisuća gledatelja, što je u svakom slučaju opravdano: splitski klub posljednjih godina ruši sve rekorde po gledanosti i stadion je često rasprodan, a prosjek posjeta Poljudu kreće se oko 20 tisuća gledatelja i veći je nego na svim ostalim hrvatskim stadionima zajedno.

  • +58
Stadion Poljud Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Kako bi kompletan projekt bio zaokružen i komercijalno isplativ, na Brodarici se planira izgraditi hotel s kongresnim centrom te značajnom količinom stambenih kvadrata, za koje je gradonačelnik Puljak već najavio da će zapravo biti gradski stanovi za dugoročni najam.

Vlasnička i financijska konstrukcija novog kompleksa na Brodarici tek se treba razraditi kroz predinvesticijsku i studiju isplativosti, no ni u splitskoj gradskoj upravi ni u Hajduku ne sumnjaju da će on biti privlačan i privatnim investitorima. Radi se zapravo o modelu sličnome onome predstavljenom jučer u Rijeci, koji predviđa izgradnju novog stadiona Kantrida s pratećim komercijalnim sadržajima - s time da je Split u ovom formalno za barem jedan korak u prednosti.

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić / PIXSELL

Naime, izmjene Generalnog urbanističkog plana su proces koji u optimističnoj verziji traje od šest mjeseci do godine dana - a one se u ovom gradu upravo privode kraju i to je povoljna okolnost, jer novi Hajdukov stadion bit će ugrađen u njih i tako u rekordnom roku upisan u urbanističke planove.

Kako tportal doznaje, znatno više detalja o ovom projektu bit će javnosti predstavljeno točno na Hajdukov 113. rođendan, 13. veljače iduće godine. Po dosadašnjim okvirnim procjenama, gradnja stadiona započela bi početkom 2026. i bila dovršena tijekom 2027. godine.