MILIJUNI ČUPAJU KOSU

Španjolski aerodromi pripremaju višemjesečni štrajk

09.03.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Zemlja sangrije, maslina i maturalaca odskora će biti i zemlja zatvorenih zračnih luka. Španjolska državna tvrtka Aena koja upravlja aerodromima najavila je niz štrajkova od 20. travnja pa sve do kraja srpnja. Loša vijest za milijune turista

12.500 Španjolaca zaposlenih u Aeni štrajkat će više od tri mjeseca i efektivno zatvoriti većinu aerodroma u zemlji u periodu kada zemlja ima najveću najezdu turista. Nije još sigurno hoće li zračne luke biti potpuno zatvorene za promet ili će avioni ipak slijetati i uzlijetati, dok će se putnici morati sami pobriuti za prtljagu. Sve ovisi o tome hoće li u štrajku sudjelovati i vatrogasci. Bez njih, zgrade će se morati zatvoriti.

Također, bojkotu bi se mogli pridužiti i kotrolori leta. U tom slučaju nagrabusit će i okolne zemlje poput Portugala ili Maroka jer avionima neće biti dozvoljeno prelijetanje španjolskog zračnog prostora.

Ryanair u Velikoj Britaniji mora tako otkazati oko 300 letova. 'Već smo u gubicima od prošle godine, što od štrajkova, što od vulanskog pepela. Sada se moramo suočiti s još jednim štrajkom. Pozivamo Europsku uniju da poduzme mjere protiv štrajkaša. Putnici se ne smiju šikanirati u ime sebičnih interesa radnika Aene', kaže glasnogovrnik tog niskobudžetnog avioprijevoznika.

U British Airwaysu u stalnom su kontaktu sa španjolskim vlastima ne bi li se iznašao način kako da zračne luke ipak funkcioniraju bez obzira na štrajk koji je potaknut željom vlade da privatizira aerodrome, a čemu se zaposleni protive.

Španjolska je ove godine mogla stvarno pobrati turističko vrhnje jer je ionako top destinacija većine Britanaca, a sada joj u prilog ide i činjenica da nitko ne putuje u Sjevernu Afriku.