masakr u džamiji

SOA rekonstruira što je u Hrvatskoj radio novozelandski ubojica, bivši šef obavještajaca pojasnio što traže

18.03.2019 u 20:19

Bionic
Reading

Nakon što je otkriveno da je ubojica iz Christchurcha Brenton Tarrant jedno vrijeme boravio i u Hrvatskoj, u istragu su krenule i hrvatske službe

Fanatični ubojica s Novog Zelanda koji je u džamijama u Christchurchu ubio 50 osoba boravio je u Hrvatskoj. Kojim poslom, što je ovdje radio i s kim se susretao? O tome se vodi opsežna istraga, a kako je potvrđeno Novoj TV SOA rekonstruira Tarantov boravak u Hrvatskoj.

Kako to izgleda pojasnio je bivši šef SOA-e Dragan Lozančić. 'Svakako da tragovi postoje. Do nekih tragova je lako doći, ako je osoba boravila u nekom smještaju, hotelu, do tog je podatka lako doći. Pogotovo ako je prijelaz granice u pitanju. Međutim, neke druge tragove - s kim je kontaktirao, u kojem trenutku, s kojim grupacijama - to je možda malo teže otkriti, ali tragovi svakako postoje. Moguće je doći i do tih podataka', kazao je Lozančić za Novu TV.

Pri tome je otežavajući podatak da Brenton Tarrant kada je bio u Hrvatskoj nije bio zanimljiv obavještajnim službama. 'Naravno da bi bilo lakše da su imali informaciju o njemu prije, ali kao što smo čuli u izjavi novozelandske sigurnosno obavještajne službe - niti su oni bili upoznati s njegovim aktivnostima, niti Australija. Tako da ni Hrvatska nije znala za njega. Teško je doći do nekih podataka, ali vjerujem da neki tragovi postoje i da se do njih može doći', uvjeren je Lozančić.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Sve informacije koje su relevantne i koje mogu pomoći istrazi u Novom Zelandu naše će službe podijeliti sa svojim partnerima.

Upitan što ako se otkrije da je Tarrant komunicirao s nekim u Hrvatskoj i da je održavao kontakt, Lozančić kaže: 'Služba ima svoje metode kako može doći do nekih relevantnih podataka u tom slučaju.'