2016. i 2017.

Napadač na džamije u Christchurchu provocirao u sudnici; MUP potvrdio da je boravio u RH

16.03.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

'MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine', potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

>>>Ubojica iz Christchurcha mirno saslušao optužnicu, pomno motreći novinare

Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Tarrant 'možda uspostavio' tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je prema podacima bugarskih obavještajaca prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranjavanje još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, je objavio i videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore.

Izveden je pred suca s lisičinama na rukama, a optužnicu je saslušao mirno, bez riječi, u dvorani okružnog suda u Christchurchu, kružeći pogledom po predstavnicima medija. Na fotografijama mu je zamagljeno lice po nalogu suda, ali se vidi i da je prilikom ulaska u sudnicu desnom rukom simbolizirao ‘ok’.

Brenton Tarrant Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Britanski Daily Mail piše da se tim znakon koriste bijeli suprematisti, vodeći se time da kažiprst i palac uz ostale prste djeluju poput slova ‘p’, dok preostala prsta oblikuju ‘w’ - iz čega se iščitava ‘white power’.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Napad, koji su premijerka Jacinda Ardern, ali i niz svjetskih lidera, opisali kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu.

>>>Jeziv manifest masovnog ubojice: Uzori su mu bili templari i Breivik, a radio je, kaže, na 'uklanjanju kebaba'

Tarrant je u subotu optužen za ubojstva i ranjavanja, a okružni sud u Christchurchu odredio mu je pritvor bez izjašnjavanja o krivnji. Pred sudom će se ponovno pojaviti 5. travnja i policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.