BOŽIĆ NA AERODROMU

Snijeg 'usidrio' stotine putnika po Europi

Otkazani letovi 3

Otkazani letovi 3

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U pariškim zračnim lukama noćilo je 2000 putnika, a 700 u vlakovima zaustavljenima između Berlina i Hanovera u Njemačkoj, dok je prometni kaos u Belgiji zbog nevremena na Badnjak otežao blagdanska putovanja, javljaju u petak agencije.

Predbožićni prometni nered zbog snijega i hladnoće nastavio se u Francuskoj te je 2000 putnika noć provelo u pariškim zračnim lukama. Vlasti civilnog zrakoplovstva predvidjele su da će 50 posto letova biti otkazano zbog niskih temperatura sve do petka popodne.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuski mediji nisu, međutim, izvijestili o teškoćama u cestovnom prometu, no u Njemačkoj se zbog poledice dogodio lančani sudar na autocesti A9 između Berlina i Muenchena pri čemu je jedna osoba poginula, a 10 ozlijeđeno. U nesreći je sudjelovalo 51 vozilo, javili su mediji.

Oko 700 putnika moralo je noćiti u vlakovima zaustavljenima na pruzi između Berlina i Hanovera jer su se zamrznuli električni vodovi, piše agencija dpa.

Nakon tjedana obilnih snježnih oborina blaže temperature donijele su kišu koja je smrzavala snijeg i mnoge ceste pretvorila noću u ledene plohe.

Nijemci će ipak imati bijeli Božić jer meteorolozi najavljuju nove snježne oborine na sjeveru zemlje, napose na hamburškom području.

Berlinski tisak piše, pozivajući se na berlinski meteorološki institut, da njemačka prijestolnica nije vidjela toliko snijega čak od 1908.

Na Berlin je palo 27 do 30 centimetara snijega od početka prosinca.

U Belgiji je noću na petak palo 10 do 20 centimetara svježeg snijega što je izazvalo nered u cestovnom i željezničkom prijevozu, a glavni grad Bruxelles ostao je bez autobusnog prijevoza i taksija jer ceste nisu bile očišćene.

I vlakovi su u Belgiji kasnili, a mnogi su bili otkazani.

Posvuda u Valoniji na jugu zemlje, gdje je konfiguracija tla viša te su i oborine obilnije, nailazilo se na automobile i kamione ostavljene na prometnicama i zametene snijegom.

I zračni promet bio je otežan u Belgiji zbog udara hladnoće.

Stotine putnika noćile su u aerodromskim hotelima ili u zračnoj luci s malo nade da će prije Božića stići na odredište, piše AFP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi