CIČA ZIMA

Snijeg nošen burom dolazi i na obalu dok će u unutrašnjosti podebljati pokrivač

22.02.2018 u 21:56

Bionic
Reading

U petak će zima nastaviti pokazivati zube. Bit će oblačno s oborinama i osobito na sjevernom Jadranu vjetrovito. U unutrašnjosti će padati snijeg, na krajnjem istoku moguća je kiša koja se ledi na tlu

Snijeg će biti izraženiji i obilniji u noći i osobito ujutro, u središnjim i gorskim krajevima, gdje će novi snježni pokrivač mjestimice biti i deblji. Na Jadranu uglavnom kiša, češće prijepodne, a malo snijega nošenog burom može pasti na sjevernom dijelu.

Vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima, u južnoj Dalmaciji jugo. Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -3 do 2, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije malo viša. Na sjevernom dijelu Jadrana od 4 do 9, a na južnom od 9 do 14 °C.

Dakle, u petak i subotu još bez veće promjene - uz više ili manje snijega na kopnu, pa i mjestimice na sjevernom Jadranu, gdje će i dalje biti jake i olujne bure, dok će prema jugu biti juga, kiše, gdjegdje i obilnije, te iznadprosječne topline. Od nedjelje - osjetno hladnije!

Posebno teško je stanje na prometnicama u Lici i Gorskom kotaru

Iz HAK-a navode da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Kikovica.

  • +12
Gusti snijeg i dalje pada na području Like Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na nizu prometnica.

  • +28
Snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Splitski Stožer civilne zaštite: Žurne službe spremne za izvanredne vremenske uvjete

Žurne službe za izvanredne vremenske uvjete u Splitu spremne su angažirati se jer, kako je istaknuto u četvrtak iz splitske Gradske uprave, njihova najvažnija zadaća nije samo angažman na području grada, nego i u podmosorskim mjesnim odborima.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako najvažnija zadaća žurnih službi osiguravanje javnih komunikacija nije samo na području grada, nego i u istočnim, podmosorskim mjesnim odborima. Dodao je da se ne očekuje dramatična situacija, a važna je spremnost za sve moguće scenarije.  Načelnik Stožera civilne zaštite Splita Nino Vela rekao je kako se na splitskom području od nedjelje zbog pogoršanja vremenskih prilika može očekivati led na cestama te se građanima preporučuje da se koriste javnim gradskim prijevozom, a ne osobnim automobilima, pogotovo ako nemaju zimsku opremu.

 Članovi splitskog Stožera civilne zaštite priopćili su nakon današnjeg sastanka kako su sve žurne službe spremne za sve izvanredne situacije te da imaju dovoljno ljudi, vozila i materijala. Pozvali su građane da preuzmu svoj dio odgovornosti i obveze, ističući kako nema mjesta panici, a po trenutačnim prognozama, 2012. godina, kada su Split zahvatile višednevne snježne oborine, ne bi se trebala ponoviti.

  • +10
Snijeg u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL