KRATKI SAVJETI

Kako biti siguran vozač na snijegu

22.02.2018 u 13:29

Bionic
Reading

Snijeg i led su uvjerljivo najnezgodnije podloge koje možete pronaći pod kotačima svojih vozila. Smanjenje prijemljivosti između kotača i podloge u potpunosti mijenja način na koji se vaše vozilo ponaša, pa je shodno tome potrebno prilagoditi vlastite navike i reakcije za upravljačem

Za početak najbolji savjet koji vam možemo dati za vožnju u zimskim uvjetima jest da izbjegavate korištenje automobila po snijegom zametenim prometnicama ako to nije nužno.

Čak i ako ste najsigurniji vozač, uzmite u obzir da su prometnice zasute solju i šljunkom. I jedno i drugo potencijalno uzrokuje štetu na vozilu. Sol nagriza komponente a kamenčići koje bacaju vozila ispred vas mogu oštetiti lak na vašem automobilu pa čak i načeti vjetrobransko staklo.

Ako baš morate ići u promet nikako to ne činite bez propisne zimske opreme. Vjerojatno nije potrebno napominjati da automobili s ljetnim gumama nemaju što raditi na snježnim cestama.

Lance svakako zadržite u prtljažniku, a ako idete na duži put ne činite to bez prethodne provjere stanja ne cestama, rezervne tople odjeće, pune baterije mobitela i napunjene boce vode. Kompaktna lopata i metlica također će vam dobro doći, posebice stoga što ćete morati redovno čistiti automobil od snijega ako ne želite plaćati kazne od 700 kuna.

Vožnja u zimskim uvjetima je jednostavna. Sve treba raditi usporeno i bez naglih kretnji.

Ako osjetite da ste naletjeli na zaleđeni predio - ne paničarite. Kotače usmjerite u pravcu kretanja vozila, te jednom kad povrate prijemljivost skrenite polagano vozilo u željenom smjeru.

  • +6
Bura na Kvarneru - prevrnuti kamion na čvoru Križišće Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanješić

Preporuka je držati veće odstojanje od vozila ispred vas, te povremeno isprobati stanje pod kotačima laganim kočenjem. Ne kočite naglo kako biste izbjegli aktiviranje ABS-a što će samo produžiti zaustavni put.

S usponima je malo drugačija situacija i njih treba odrađivati strateški. Ako naglo ubrzanje nije opcija, tada krenite s ubrzanjem na vrijeme i iskoristite inerciju automobila kako biste došli do vrha. Vjerojatno je malo što gore nego zaustaviti se nasred snježnog brijega.

Budite svjesni situacije oko vašeg vozila. Posebnu pažnju obratite na kamione i masivnija vozila poput SUV-ova koji zbog povišenog težišta i viška kilograma nerijetko još teže svladavaju skliske podloge.

Sretno.