velika ofenziva

Snage sirijskog režima učvrstile kontrolu u pokrajni Alep

17.02.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Sirijska vojska je u ponedjeljak priopćila da je preuzela potpunu kontrolu nad desecima gradova u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Alepo te objavila nastavak ofenzive kako bi s lica zemlje izbrisala džihadističke skupine "gdje god ih se pronađe".

Snage predsjednika Bašara al-Asada na terenu su ostvarile strateški napredak zahvaljujući zauzimanju kontrole nad autocestom M5, ponovno otvorivši najbržu riti između Damaska i grada Alepa.

Uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, vladine snage od početka godine nastoje zauzeti ruralne dijelove pokrajine Alepo i dijelove susjedne pokrajine Idlib u kojoj se nalaze posljednja pobunjenička uporišta.

U ruskim zračnim napadima na Darat Izzu, u blizine granice s Turskom i oko 30 kilometara sjeverno od grada Alepa, ranjeno je nekoliko civila, a dvije bolnice su bile prisiljene evakuirati pacijente i osoblje.

Glasnogovornik sirijske civilne zaštite, organizacije koja djeluje na područjima pod nadzorom oporbe, priopćio je da je rusko zrakoplovstvo izvelo osam uzastopnih napada na bolnice al-Kinana i al-Fardous u zapadnom dijelu Alepa, Daret Ezze.

U priopćenju koje prenosi agencija SANA, sirijska vojska je poručila da nastavlja s napredovanjem na terenu sve dok se cjelokupni sirijski teritorij ne oslobodi od terorista.

Iako su Rusija i Turska u siječnju dogovorile prekid vatre u spomenutom području, sirijska vojska, uz potporu svojih saveznica, Rusije i Irana, nastavlja napredovati prema Idlibu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da su se napadi militanata na ruske baze i položaje sirijske vojske nastavili te "da nije moguće ne odgovoriti na njih".

"Postrojbe iz Rusije i Turske na terenu u Siriji u stalnom su međusobnom kontaktu i prate promjene stanja", rekao je Lavrov.