pokrajina idlib

Snage sirijskog režima oslobodile vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina

14.02.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Snage sirijskog režima napredovale su u petak na sjeverozapadu zemlje u sukobu s džihadistima i s pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina, objavila je nevladina organizacija

Džihadističke skupine zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idliba i rubne sektore u pokrajinama Alepu, Hami i Latakiji. Razne pobunjeničke skupine također su prisutne u tom području koje je posljednje veliko uporište džihadista u kojemu režim još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Sredinom prosinca 2019. snage režima Bašara al Asada pokrenule su ofenzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije.

Nakon "žestoke borbe" s džihadistima i s pobunjenicima režimske snage su u petak u zoru oslobodile bazu 46, dvanaest kilometara zapadno od Alepa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U toj su bazi bile turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje, navodi isti izvor.

Turska, koja graniči sa Sirijom, a podupire pobunjeničke skupine, drži postrojbe na sjeverozapadu Sirije i ovih dana je onamo poslala pojačanje.

Režim želi ovom ofenzivom uspostaviti "sigurnosni prsten" oko autoceste koja Alep povezuje s Damaskom i koju su vlasti početkom tjedna oslobodile u cijelosti, istaknuo je ravnatelj nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Od prosinca je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavili su Ujedinjeni narodi. Više od 350 civila je poginulo od sredine prosinca, navodi SOHR. U ratu u Siriji koji je počeo u ožujku 2011. gušenjem mirnih prosvjeda, poginulo je više od 380.000 ljudi.