GOOD INICIJATIVa:

'Snađi se, druže' je izgleda ministričina i HNS-ova vizija 'škole za život'

03.09.2018 u 15:07

Bionic
Reading

GOOD inicijativa upozorila je u ponedjeljak u povodu početka nove školske godine da obrazovna reforma nije dobro pripremljena ni promišljen te da učitelji i nastavnici nisu zadovoljni kvalitetom i količinom obuke, a u školsku godinu ulaze s najnižim plaćama među visokoobrazovanim radnicima u Hrvatskoj, pri čemu neki strahuju za svoje radno mjesto jer je razreda svake godine sve manje

U inicijativnu navode da informacije koje dolaze od nastavnika i iz škola govore da ni obuka nastavnika niti potrebna oprema i materijal nisu dostatni, nije usvojen okvirni nacionalni kurikulum, ne zna se jesu li i kako pripremljene međupredmetne teme, a udžbenici kasne.

'Istovremeno, nadležno ministarstvo im kao rješenje nameće informatiku koju bi trebali poučavati bez računala i nastavnih materijala. To nije obrazovna reforma ni promjena koja će omogućiti učenicama i učenicima kvalitetno obrazovanje. 'Snađi se, druže' je izgleda ministričina i HNS-ova vizija 'škole za život', navodi se u priopćenju.

GOOD inicijativa proziva ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak jer se oglušila na opetovana upozorenja da takva parcijalna intervencija u sustav nije dovoljno promišljena i pripremljena, te da nema dovoljno vremena za pripremu kvalitetnih promjena u obrazovanju.

Proziva i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka za manipuliranje javnošću i iskorištavanje prosvjeda građana za kurikularnu reformu, s kojim HNS nije imao nikakve veze, za prikupljanje političkih bodova odnosno 'političku trgovinu obrazovanjem'.

'Ministrica Divjak je vezala svoj mandat uz početak 'Škole za život' u ovoj školskoj godini, a ne uz kvalitetu i dobru pripremu. Tako je potpisala neuspjeh svog poduhvata, kojeg zove najvažnijom reformom u 20 godina. Ukratko, ministrica je uspjela u svom mandatu sabotirati dvije reforme', poručuju iz inicijative.

  • +12
Ministrica Blaženka Divjak u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kao i uvijek sve se prelama preko učenica, učenika i obrazovnih radnika. Od njih se opet traži da se vlastitom kreativnošću suoče s problemima i sustavnim nedostacima, zaključuje GOOD inicijativa u priopćenju.