FOTOMONTAŽE UZBURKALE DUHOVE

Slučaj Markić i Opačić nisu isti. Prvo je satira, a drugo govor mržnje

01.03.2017 u 14:24

Bionic
Reading

Dvije fotomontaže u medijima, dva traženja policijske zaštite radi širenja mržnje, ali i pitanje radi li se uopće o istoj stvari. Željka Markić u Novostima s brkovima ala Hitler i Milanka Opačić u crvenom t-shirtu sa srpskim ocilima na jednom portalu

Udruga U ime obitelj, podsjetimo, jučer je zatražila dodjelu policijske zaštite Željki Markić zbog fotomontaže tjednika Novosti, tražeći jednako postupanje kao i slučaju potpredsjednice Hrvatskog sabora Milanke Opačić (SDP). Za nju je pak, dan ranije, zaštitu zatražio Davor Bernardić, šef SDP-a zbog fotomontaže na jednom portalu.

U slučaju Markić Novosti su na lice Željke Markić nalijepile crni pravokutnik dok su na crvenu majicu kod Opačič dodano srpsko ocilo uz tvrdnju kako se radi o autentičnoj fotografiji.

Policija je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila da se u slučaju Opačić radi o fotomontaži, dok za objavljivanje i distribuiranje te fotografije sumnjaju da je motivirano namjerom širenja mržnje i netrpeljivosti nakon čega je dobila policijsku zaštitu.

Nikola Plečko, karikaturist i satiričar, poznatiji kao Nik Titanik, koji svojim radovima nikoga nije štedio smatra kako je svakom normalnom jasno da je riječ o potpuno različitim stvarima.

'Stvar je vrlo jednostavna. Voljeli vi Milanku Opačić ili ne voljeli u njenom slučaju se pokušalo diskreditirati na način koji nema veze sa satirom. To nije bio niti pokušaj satire već diskreditacije na naciononalnoj osnovi. U konačnici da nije riječ o autentičnoj fotografiji utvrdila je i policija što nije ni bilo teško jer je ta fotomontaža diletantski napravljena. Slučaj Markić je drugačiji, to je evidentna fotomontaža sa satiričkim odmakom. Zbilja ne znam zašto se ona ljuti kad joj nisu naljepili brkove već crni pravokutnik', kazao je Plečko.

Žarko Puhovski, politički analitičar, smatra da su se SDP i U ime obitelji javno sprdali s policijom jer se pitanje o tome koga će policija štititi ne može raspravljati u javnom prostoru i ne mogu se slati priopćenja Hini.

'To mora biti rezultat policijske procjene, a ovako se tjera policiju na političko-svjetonazorsko funkcioniranje pa ispada da ako se štiti jednog s lijeva onda se mora i jednog s desna i to poništava smisao policije', mišljenja je Puhovski i dodaje kako unatoč tome postoji očita razlika u ova dva slučaja.

Za slučaj Opačić, naveo je, riječ je očitom falsifikatu dok je u slučaju Markić riječ o ironično-satiričnom prikaz osobe koje se napada.

'Jedno i drugo pokazuje negativan stav uredništva, ali kad se radi o Opačić, uredništvo joj podmeće nešto za što tvrdi da je istina, a pokazalo se da je laž, dok se Markić podmeće nešto što je očito podmetanje, jer je tako grafički napravljeno, da se ne može misliti da je ona pustila brkove ili ih nalijepila da bi ličila na Hitlera. Markić to može smatrati uvredljivim, može se to smatrati i preoštrim s obzirom na njeno javno djelovanje. O tome je svaka rasprava otvorena, ali kod Opačić se traži da se izjasni o nečemu što nikad nije učinila', kazao je Puhovski.

Upitan može li se u slučaju Opačić govoriti o pozivu na linč Puhovski ističe da mu se to čini malo pretjeranim jer atmosfera u društvu nije baš takva.

'No, sigurno nije riječ o ugodnoj situaciji. Riječ je o ružnom falsifikatu, govoru mržnje koji igra na etičko podrijetlo. S druge strane u slučaju Markić radi se o igranju na njene političke stavove, a to ne potpada pod odredbu o govoru mržnje. To je politička ocjena, ali to ne znači da je Markić više ugrožena od Opačić ili obrnuto. To treba stručno procijeniti policija. Pitanje je, da budem pomalo grub, je li netko u Hrvatskoj više ugrožen ako ga se proglasi bližim Hitleru ili četnicima. Ante Prkačin je prije par dana rekao da se kojim slučajem u nedjelju na Jelačić placu pojavilo pedeset ljudi u partizanskim uniformama kako bi ih rastrgali. Ako je on u pravu i ako je atmosfera u društvu takva da je ono benevolentnije spram ustaška nego partizana onda gospođi Markić ne treba zaštita. Ali to, ponavljam, mora procijeniti policija', istaknuo je Puhovski.

Razloge zbog kojih je U ime obitelji zatražilo zaštitu Puhovski kaže da treba tražiti u narodnoj mudrosti o žabi koja je vidila da se konj potkiva.

'Oni stalno imaju tezu da je hrvatska većina ugrožena od srpske manjine. Kako je to u demokratskim uvjetima moguće to je valjda samo njima jasno. To je jedan razlog, a drugi je da ne mogu svaki tjedan biti kod Tihomira Dujmovića na HRT-u pa onda moraju poduzeti neku akciju da bi bili u medijima', zaključio je Puhovski.