TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Svjetonazorsko zakucavanje dueta Tihomir Dujmović - Željka Markić

18.12.2016 u 14:00

Bionic
Reading

U zadnjoj ovosezonskoj emisiji 'Iza zavjese' Tihomir Dujmović definitivno je izveo svjetonazorsko 'zakucavanje'. Kao goste je u studio doveo Željku Markić i profesora Nenada Zakošeka te bez imalo ustezanja stao na stranu Željke Markić

Na kraju današnje emisije 'Iza zavjese' Tihomir Dujmović gledatelje je obavijestio da je riječ o zadnjoj emisiji u 'ovome kratkom serijalu', najavljujući pauzu tijekom blagdana, ali i povratak emisije polovinom siječnja. Bila je to zanimljiva informacija jer se Dujmović još prije koji dan po medijima žalio da još ne zna kakvi su daljnji planovi s njegovom emisijom, znakovito namigujući da postoje neki na HRT-u koji ne žele nastavak emisije i da zna on koji su ti, usput te 'neke', naravno, izbjegavajući imenovati. Znamo, međutim, na KAKVE je 'neke' mislio - sve one koji njegovu mumljavu netelevizičnost i izrazitu pristranost smatraju glavnim uzrocima toga što je 'Iza zavjese' jedna od najgorih emisija Hrvatske televizije. S tim da bi on sam sve te prigovore o tehničkoj i etičkoj upitnosti svojega načina vođenje emisije vjerojatno nazvao antihrvatskima ili nekako drugačije zadojenima ljevicom, UDBOM i sličnim općim mjestima.

No kako god bilo, izgleda da Dujmović ima razloga nadati se nastavku emisije u siječnju, što njemu vjerojatno znači da su Bog i Hrvati pobijedili Silu i Nepravdu, ali on je ipak - za svaki slučaj - zadnju emisiju iz ovosezonskog serijala odlučio završiti udarno-artiljerijski. U studio je pozvao Željku Markić  iz udruge 'U ime obitelji' i profesora Nenada Zakošeka s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. S jedne strane, dakle, iznimno uporna i za populističku retoriku sjajno osposobljena predvodnica domaće inačice zapadnjačkih konzervativnih grassroots pokreta, koja je već u bezbroj prilika dokazala svoju neumoljivost, verbalnu nametljivost i izvrsno usvajanje svih dobrozvučećih manipulatorskih govorničkih figura s kojima izokreće riječi neistomišljenika u raspravi, a s druge strane sveučilišni profesor s pregolemom količinom strpljivosti i nevoljkosti za ulaženje u otvorene verbalne sukobe. Situacija je dodatno podebljana time što se Dujmović odmah svrstao na stranu Željke Markić, praktički od samog početka emisije napuštajući čak i privid da je u emisiji moderator ili voditelj, nego se uključujući kao zastupnik jedne od strana.


Teme su, iako Dujmović svoju emisiju reklamira kao emisiju u kojoj se razgovara o aktualnim političkim zbivanjima, bile opća mjesta svjetonazorskih prepucavanja u Hrvatskoj - konzervativna revolucija, zdravstveni odgoj, komunizam i lustracija. Osim ako mi nije promaklo, nije bio spomenut nijedan doista aktualan politički događaj iz proteklog tjedna, pa čak ni mjeseca, osim što je, naravno, u ovoj zemlji nadmudrivanje oko spomenutih tema uvijek aktualno (i gotovo uvijek glupo).

Način diskusije također je bio već poznat, a opisat ću ga na primjeru prve teme, odnosno razgovora koji je uslijedio nakon što je Dujmović Zakošeka zamolio da objasni na što točno misli kada govori o 'konzervativnoj revoluciji'. Kada mu je Zakošek odgovorio da se radi o naporima da se ponište neke tekovine sekularnog društva i da su glavni akteri tih pokreta laičke udruge, Markić ga je odmah dočekala sa svojim klasičnim forama. Prvo i prvo, to nije revolucija jer su 'konzervativno' i 'revolucija' suprotni pojmovi. Drugo, što to njemu znači 'sekularno' i što je u naporima njezine udruge nesekularno. Treće, što točno misli pod 'laičkim' udrugama.

Totalno me podsjetila na Billa Clintona tijekom saslušanja u aferi Lewinsky - malo je nedostajalo da ga upita što znači 'udruga', 'glavni', 'akter', 'da' i 'su'.

Tihomir Dujmović Krasnodar Peršun / HRT
Isti se stil nastavio i u ostatku emisije. Raščlanjujući svaku Zakošekovu rečenicu praktički na morfeme i zatim svakoj njegovoj riječi dajući ono značenje zbog kojeg će 'narod' pomisliti da je Zakošek monstrum koji zagovara diktaturu, obespravljivanje Hrvata i katolika, da niječe komunističke zločine i da je, kraće rečeno, mrzitelj svega hrvatskog, demokratskog, božjeg i pravednog - Markić se i opet pokazala kao maherica za to da sugovornikove riječi prepakira u najgore moguće ruho i takve ih servira svima koji slušaju, stvarajući dojam da čovjek govori upravo ono što najviše pali i ljuti prosječnog konzervativnog nezadovoljnika. Uspjela je pritom zaspinnati i svoju te ulogu svoje udruge kao sekularnu jer, kao, nemaju oni nikakve direktne veze s crkvom, ona je TOTALNO za odvojenost države i crkve, ali vjernici imaju pravo svoje vrijednosti zagovarati u političkom životu - pritom bujicom riječi gazeći preko Zakošekove primjedbe da je to u redu, ali da nije u redu uvođenje takvih vrijednosti u Ustav, za sve, vjernike i nevjernike. Uspjela ga je isto takvim manevrima i etiketirati kao osobu koja opravdava komunistički režim samo zato što je čovjek zdravorazumski utvrdio da komunistička represija u Jugoslaviji nije baš bila ista osamdesetih kao i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, a Tihomir Dujmović u tome joj se svesrdno pridruživao, premda ne posjeduje ni desetinu retoričkih sposobnosti gđe. Markić niti s njom dijeli nezaustavljivu... khm... blagoglagoljivost.

Moglo bi se, dakako, kritički osvrnuti i na profesora Zakošeka, koji je u emisiju očito došao potpuno nepripremljen za takav ringešpil, iako već i amebe na Marsu znaju koji je klasični medijski modus operandi Željke Markić (a bogami i Tihomira Dujmovića), pa se gledatelj u nekoliko navrata morao zapitati koji je tom čovjeku đavo da je barem ne prekine i ne opovrgne kada već ne zna okrenuti njezinu vlastitu oštricu u suprotnom smjeru. No u emisiji u kojoj je bilo očito da dvoje napadaju jednoga, pri čemu je jedan od to dvoje voditelj i moderator koji bi trebao osigurati ravnopravnu diskusiju - priznajem, svakome bi bilo teško doći do izražaja.

Srećom, za one koji su malo pozornije slušali, Željka Markić u nekoliko je slučajeva (kao i uvijek) otkrivala svoj pravi način razmišljanja, onaj koji leži ispod uglancanih fraza o pravednim i humanim načelima njezine udruge, pa je tako u jednom trenutku uspjela izjednačiti sekularizam s vjerskim fanatizmom, ali nema nikakve sumnje da su njezini istomišljenici unatoč svemu tome emisiju doživjeli kao trijumf. Ona je očito kao takva bila i unaprijed zamišljena. Dujmović je znao koje i kakve sugovornike poziva u emisiju. I znao je kome će pomoći da iz nje izađe kao 'pobjednik' kroz difamaciju drugoga sugovornika. Bilo je to pravo svjetonazorsko zakucavanje.

No Dujmović je najavio nastavak svoje emisije sredinom siječnja na HTV-u. Bit će da su na HTV-u ipak brojniji oni drugi 'neki', koji smatraju da je ovakva emisija ponos i dika novinarstva te demokratskog dijaloga.