DOŠLA NA SVOJE

Željka Markić kod Dujmovića tražila oprost šefu Matice za vrijeme NDH

16.02.2017 u 11:18

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji 'Iza zavjese' Tihomira Dujmovića, predsjednica udruge U ime obitelji, gdje je već gostovala prije nepuna dva mjeseca, otvoreno se založila za rehabilitaciju Filipa Lukasa, povjesničara koji je bio na čelu Matice hrvatske od 1928. do 1945. Progovorila je i o nizu aktualnih tema koje njezina udruga forsira u posljednje vrijeme, poput davanja novca iz proračuna srpskoj nacionalnoj manjini, incidentu na LGBT partyju te HAVC-u

 Filip Lukas, naveli su u zahtjevu, bio je hrvatski velikan 20. stoljeća, znanstvenik, sveučilišni profesor, geograf, povjesničar, geopolitičar i teolog, suradnik i član uredništva Hrvatske enciklopedije, autor 170 znanstvenih radova te više knjiga i udžbenika, kao i predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945., punih 17 godina. Filip Lukas svojim je radom i djelom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

Za prigovore da na taj način rehabilitiraju NDH, Željka Markić kaže da ne stoje. Važno nam je iznijeti istinu o komunističkom režimu, lijevom totalitarizmu, a iznijeti istinu o njemu, automatski znači da podržavamo desni totalitarizam. To nije istina. Za mene su Pavelić i Tito isto, komentirala je Markić, istaknuvši da je Lukas bio osuđen samo zato jer je bio hrvatski intelektualac. Na pitanje hoće li ovaj proces pokrenuti domino efekt, Markić je rekla kako samo žele pokrenuti procese u Hrvatskoj koji omogućuju uspostavljanje veće pravednosti, a ona je nužna za trajni mir. Guranje činjenica pod tepih je ono što stvara napetosti, dodala je.

Govoreći o zahtjevu da se ispita imaju li srpske Novosti pravo na novac iz državnog proračuna, Željka Markić je rekla kako je riječ o 35 milijuna kuna koja se dodjeljuju za razvijanje kulturne anutonomije nacionalnih manjina. Naglasila je kako je važno da postoji novac za tu namjenu. No, naša analiza pokazuje da Novosti iz broja u broj donose tekstove o Hrvatima, hrvatskoj državi, hrvatskoj neovisnosti koji su sramotni, štetni i šire netoleranciju, kaže. Naglasila je da je to štetno prvenstveno za srpsku nacionalnu manjinu jer bi taj novac trebao ići za obrazovanje, studentima koji imaju interesa za srpsku kulturu. Konkretno je prozvala Milorada Pupovca za sukob interesa: Poznajem puno Srba u Hrvatskoj i oni se ne slažu s pozicijom koju on zauzima', rekla je. 

Na pitanje o incidentu u LGBT klubu, rekla je da svaku osobu koja je spremna baciti suzavac u neki prostor treba pronaći, kazniti i mora za to odgovarati. To je neprihvatljivo ponašanje. Ono što je problem je tvrdnja - prije nego što je otkriven počinitelj - da se radi o zločinu iz mržnje. Zaključak da je netko bacio suzavac zato što mrzi te ljude nema utemeljenja u činjenicama. Zanimljivo je da je žena koja je prva tvitnula, osoba koja je radila za agenciju Madison. Hrvatska nije homofobna zemlja, ona po svim kriterijima ne zadovoljava jedan takav negativn naslov, istaknula je predsjednica udruge U ime obitelji.

Govoreći o HAVC-u rekla je da to nije problem koji postoji od jučer - on postoji od 2012. Postoji cijeli raspon slučajeva netransparentnog dodjeljivanja novca. Navela je primjer u kojem je članica upravnog odbora svojoj producentskoj kući dodijelila 2 puta po 3 milijuna kuna te još 3,5 milijuna kuna svojoj prijateljici, suvlasnici te iste producentske kuće za njezin film. Dodijeljena su i 3 milijuna kuna za film supruge jednog od članova upravnog odbora. 

Prema njenom mišljenju sporna su i sredstva dodijeljena za trailer za Motovunski festival. Mirković je snimio spot poreznim novcem koji bi trebao biti prikaz Hrvatske. U njemu je usporedio Hrvatsku 2016. s Njemačkom 1939., ukomponirao kadrove krezubih Hrvata koji izgledaju kao da nisu normalni s njemačkim trupama i imate jako lijepu sliku Hrvatske, ironično je komentirala.

Više o gostovanju Željke Markić pročitajte u ekstenzivnom sažetku na stranicama HRT-a.