PRAVNI ASPEKT KRIZE

Slučaj Agrokor: Tužbe bi mogle pljuštati, svi mogu tužiti sve

07.04.2017 u 19:03

Bionic
Reading

Zbog krize u Agrokoru trgovački sudovi mogli bi se naći u nezgodnoj situaciji. Naime, većina aktera vezanih uz ovu kompaniju ima temelja podići tužbe - i dobavljači i banke koje su kreditirale ovu kompaniju i tvrtke koje su od dobavljača otkupljivale mjenice. Tu su i zaposlenici Agrokora i tvrtki u sklopu koncerna koji bi i sudskim putem mogli tražiti naplatu potraživanja s obzirom na to da je upitno hoće li plaće biti isplaćene

'Onaj koji ima mjenicu, taj može tužiti sve, i izdavatelje mjenice (Agrokor, op.a.) i prenositelja. A tih prijenosa mjenica je bilo, kao što se otkrilo. Svi su oni solidarno odgovorni. Mjenice su cirkulirale i bile prodavane faktoring tvrtkama za neki novac', objašnjava za tportal Miljenko Guinio, pravni stručnjak.

Napominje da će one banke koje su ušle u standstill aranžman, a to su najveći Agrokorovi vjerovnici, čekati s tužbama, no manje banke, koje još oklijevaju oko ovog aranžmana, mogle bi posegnuti za tužbama.

Dobavljači su ti koji bi se najviše mogli odlučivati za tužbe ako uspiju dokazati da je Agrokor izdavao mjenice bez pokrića.

O 'nezdravom faktoringu' progovorio je za tportal i Boris Anišić, odvjetnik koji je u svojoj praksi pokretao upravo tužbe koje se odnose na mjenice i faktoring.

'Puno prije pokretao sam takve tužbe u sličnim situacijama, kada faktoring društva otkupljuju potraživanja, a znaju da su društva koja su dužnici u lošem financijskom stanju. Unatoč tome, uzimaju sredstva osiguranja.  Dobavljač tada postaje solidarni jamac i nije se prodajom tražbine oslobodio obveze', pojašnjava. Nezdravi faktoring, kako ga naziva, na mala vrata ulazi u domaći poslovni svijet posljednjih nekoliko godina.

Anišić svjedoči tome da sudovi nemaju razumijevanja za tužbe protiv faktoringa. 'Nažalost, na prvom stupnju sudovi nisu imali razumijevanja za tu situaciju. Oni gledaju je li sve u skladu sa zakonom i nisu uspjeli shvatiti bit, a vidjet ćemo što će biti na višim sudovima', dodaje.

'Prije nekoliko godina imao sam slučaj da je faktoring društvo otkupljivalo potraživanja 20-ak dana prije nego što je firma otišla u stečaj i mog je klijenta dovelo u zabludu', prisjeća se. Napominje da, prema Zakonu o obveznim odnosima, svaki ugovor koji nije u skladu sa zakonom ili moralom može biti proglašen ništavnim.

'Nekada možete i u zabludi potpisati nešto, a to je blaži stupanj ništavnosti', dodaje.

A banke vjerovnici? Ako uđu u standstill aranžman, onda se odriču mogućnosti sudske naplate dugova, pretpostavlja naš sugovornik.

Zaključuje da dobavljačima, pogotovo onima malima, kojima od naplate onoga što im duguje Agrokor ovisi daljnja egzistencija, treba brza reakcija, a to sigurno neće naći na sudovima.