IGRA ŽIVACA

Ovo je devet zahtjeva Agrokorovih dobavljača lansiranih prema bankama

04.04.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Pregovori oko spašavanja Agrokora ušli su u osjetljivu fazu u kojoj sve interesne strane trebaju potvrditi ugovor o mirovanju potraživanja (standstill aranžman). Očekuje se još potpis dobavljača, a tportal saznaje pod kojim su uvjetima ključni dobavljači spremni zaključiti sporazum

Dok su financijski vjerovnici i vlasnik Agrokora Ivica Todorić postigli dogovor i potpisali standstill aranžman, koji podrazumijeva zamrzavanje kreditnih obveza i ulazak kriznog menadžmenta, dobavljači još oklijevaju.

Nezadovoljni ponuđenim uvjetima, od države i banaka traže čvršće garancije za naplatu svojih potraživanja. Kako bi zaštitili svoje interese, jučer su tražili pomoć države kroz 'lex Agrokor', ali nakon sastanka s premijerom Plenkovićem i još jednog kruga usuglašavanja stavova, izgleda da im je dogovor s bankama prihvatljiviji.

Po riječima predstavnika dobavljača Josipa Budimira, dobavljači su spremni nastaviti isporuku roba i maknuti blokade žiroračuna kompanija iz sastava Agrokora, ali traže određena jamstva da će im ranije i nove isporuke biti plaćene.

Prema dokumentu do kojeg je došao tportal iskristaliziralo se devet zahtjeva koje dobavljači traže od banaka da bi potpisali standstill ugovor:

1. Plaćanje 25 posto dospjelih potraživanja u roku od 25 dana od potpisivanja aranžmana kako bi se osigurala likvidnost, a preosta dospjela potraživanja treba platiti u mjesečnim ratama prema dinamici svaki mjesec 10 posto (iznimka su dobavljači svježih proizvoda za koje se traži 15 posto mjesečno)

2. Plaćanje svih dospjelih mjenica koje članice koncerna Agrokor nisu platile ili to neće učiniti do potpisa aranžmana, i to u roku od pet dana od potpisivanja aranžmana, uz jamstvo da neće biti pokrenute mjere prisilne naplate od dobavljača kao regresnih dužnika (riječ je uglavnom o mjenicama koje su dobavljači prodali factoring društvima kako bi ranije došli do novca)

3. Jamstvo da će sve obveze Agrokora koje se odnose na izdane mjenice ili druge instrumente (zadužnice) po kojima su dobavljači regresni dužnici, a koje dospijevaju nakon potpisanog aranžmana biti podmirene ili će ih banke otkupiti i pretvoriti u direktne kreditne linije bez dobavljača kao jamaca

  • +9
Sastanak dobavljača Agrokora i bankara Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

4. Jamstvo da će se tijekom trajanja aranžmana sva isporučena roba platiti u uobičajenim rokovima

5. Banke trebaju obavijestiti dobavljače 30 dana prije isteka standstill aranžmana hoće li taj ugovor biti produljen za naredno razdoblje od 90 dana, s tim da aranžman mora ostati na snazi dok se ne podmiri ukupni stari dug kao regresna obveza dobavljača

6. Dobavljači se obvezuju da će nastaviti s isporukom roba nakon potpisa aranžmana

7. Aranžmanu treba pristupiti i Vlada te zamrznuti svoja potraživanja

8. Svi potpisnici obvezuju se da će povući zadužnice i druge instrumente poslane na naplatu odmah nakon potpisivanja aranžmana

9. Ključnim dobavljačima omogućuje se izbor povjerenika koji će biti zadužen za nadzor provođenja dogovorenog modela podmirivanja obveza.