JAKE IMUNOSNE REAKCIJE

Teže posljedice Covida-19 kod neke djece u Sloveniji posljednjih dana

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 21:40
  • Objavljeno 26.11.2020 u 21:39
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: Marta Perez

Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.

Kako je u četvrtak u izjavi za novinare naglasila pedijatrica Tina Plankar Srovin iz UKC-a Ljubljana, u tu su najveću slovensku zdravstvenu ustanovu prošli tjedan primili šestero djece koja su imala upale više organa.

To je po ocjeni liječnika bila posljedica jake imunosne reakcije njihova organizma nakon što su dva do četiri tjedna prije toga bili zaraženi koronavirusom, a onda ga i preboljeli.

“Covid-19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice”, upozorila je.

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od covida-19, a u zadnjem tjednu su zabilježili više slučajeva djece s “multiorganskim upalnim sindromom” povezanim s prvotnom infekcijom koronavirusom.

Kod sve djece koja su primljena u bolnicu prošlog tjedna s tim simptomima primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobivaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju uz pedijatre sudjeluju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece oboljele od covida-19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji, prije više mjeseci.

Iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) potvrdili su da su u prvom epidemijskom valu imali na liječenju samo četvero djece zaražene covidom-19, ali se radilo o lakšim slučajevima, dok je u jesenskom drugom epidemijskom valu do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

  • +7
  • +4

Koronavirus u Sloveniji

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

No, kod starijih beba i mlađe djece kod kojih se pojavila infekcija koronavirusom u zadnje vrijeme primjećuju i zaraze donjih respiratornih organa i teško disanje, a uz to su kod njih potvrđeni i neki drugi virusi.

Teškim oblikom covida-19 oboljelo je dvoje djece, oboje s prethodnom potvrđenom osnovnom bolešću, no nijedno od njih nije trebalo respirator, priopćili su iz ljubljanskog UKC-a.

Na Pedijatrijskoj su klinici međutim na liječenju i tri novorođenčeta s covidom-19 kod kojih je bolest pokazivala “kliničku sliku sepse”, a dvoje od njih je prije toga bilo liječeno i na odjelu za intenzivnu njegu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!