andrej trampuž

Slovenski infektolog: Brojka zaraženih u Hrvatskoj rast će idućih 10 tjedana, opadanje bi nastupilo krajem svibnja

18.03.2020 u 09:28

Bionic
Reading

'Svaki dan u svim zemljama koje je zahvatio koronavirus ima oko 30 posto pacijenata više nego što je to bilo prethodnog dana', procjenjuje jedan od najpoznatijih europskih infektologa, prof.dr. Andrej Trampuž, Slovenac koji dug niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici Charite

'Dobro je to da u Dalmaciji nemate nijedan slučaj. Ali možete ga očekivati, i to vrlo skoro. To govorim ne zato što to želim, već zbog toga jer se tako širenje koronavirusa do sada događalo svugdje u svijetu. Zaraza počne u jednom dijelu i brzo ili čak vrlo brzo proširi se i nijedan dio države ne ostane netaknut', govori za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Trampuž.

Dodaje kako svaki dan u svim zemljama koje je zahvatio koronavirus ima oko 30 posto pacijenata više nego što je bilo prethodnog dana.

'Mislim da će u Hrvatskoj ta brojka rasti sljedećih šest do deset tjedana i da će tada početi opadati. Opadanje broja zaraženih nastupilo bi tamo negdje krajem svibnja', procjenjuje prof. dr. Trampuž.

Upozorava da stanovnici moraju slušati upute koje im se daju te ne smiju izlaziti, osim za nabavu najnužnijih namirnica i proizvoda.

'Stariji ljudi posebice moraju ostajati u kućama jer su najugroženija skupina ljudi', ističe.

Dodaje kako se zaštitna maska može nositi najviše tri sata.

'Nakon toga ona postaje vlažna, a kada je vlažna, onda je porozna, odnosno više ne koristi u zaštiti', veli prof. dr. Trampuž.

Kaže kako trenutačno nitko u svijetu ne živi normalnim životnim tempom i to se mora izdržati.

'Nisam zabrinut za sebe, ali sam zabrinut za naše pacijente i starije ljude. Umire 15 posto starijih od 80 godina i to je nešto što me najviše brine', upozorava Trampuž te zaključuje:

'Svijet živi u jedinstvenoj situaciji koju do sada nikada nismo imali i više je nikada, nakon što prođe, nećemo imati.'