epidemija

U Hrvatskoj 12 novih oboljelih od koronavirusa, ukupno ih je 81

18.03.2020 u 09:02

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije u srijedu je objavio da je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećan za 12 i sada je ukupno 81 osoba zaražena

'Napravljeno je 1205 testiranja. Epidemiološka situacija u Europi nije dobra - u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je kazao da je dobra vijest to da su negativne 24 osobe koje su testirane na istoku Hrvatske. Istaknuo je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne.

'Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara i drugog zdravstvenog osoblja', rekao je ministar.

'Za sve osobe koje imaju druge tegobe, a ne sumnjaju na koronu, ostale zdravstvene ustanove pružaju adekvatnu pomoć. Nije upitno liječenje kroničnih stanja. Želim zahvaliti i privatnom sektoru jer je pokazao senzibilitet', poručio je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', istaknula je da svi bolesnici imaju lakšu kliničku sliku te da su negativni liječnici iz Fran Mihaljević koji su bili u kontaktu sa zaraženim liječnicima s Rebra.

Uz četvero liječnika na Rebru za koje je tijekom utorka potvrđena zaraza koronavirusom, Krunoslav Capak iz HZJZ-a potvrdio je da je pozitivno još četvero liječnika. Capak nije mogao reći više o novozaraženima, iz kojih gradova dolaze i gdje su hospitalizirani. Više će se znati poslijepodne. Istaknuo je da će donijeti detaljne upute za ponašanje u bolnicama tijekom epidemije iako pravila već postoje, no posebnom uputom žele dati još snažniji naglasak.

Na upit je li završeno epidemiološko postupanje u KBC-u Zagreb, Capak je kazao da to ne može biti obavljeno tako brzo.

Govoreći o kršenju mjera samoizolacije, Capak je kazao da je bilo 749 prijava građana te da su 132 osobe uhvaćene u kršenju tih mjera. Također, ravnatelj HZJZ-a istaknuo je da u Hrvatskoj ne postoje privatna testiranja na koronavirus te ako netko ima takva saznanja, treba im to prijaviti jer im takve dijagnoze mogu napraviti probleme. Ministar Beroš također je naveo da se ne kupuju brzi testovi jer nisu pouzdani. Procedura oko sumnje na koronavirus, ako netko ima temperaturu ili sumnja da je zaražen, takva je da se mora obratiti ili svom liječniku ili na telefone epidemiološke službe, stare ili nove, ili na broj 113, koji je novooformljen.

Ministar je kazao da za sada nema prepreke za putovanja unutar Hrvatske jer još uvijek nemamo žarište poput talijanskog Milana, u kojem je bila proglašena karantena, a ljudi su bježali i kršili zabranu kretanja te tako širili zarazu.

Na pitanje može li se u srijedu očekivati odluka o zatvaranju kafića u Zagrebu, Capak kaže da još ne želi govoriti o mjerama zatvaranja kafića - danas je u proceduri zakon koji će dati dodatnu snagu Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da provede potrebne mjere na teritoriju cijele Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje o procjeni struke da će u RH biti otprilike 2826 zaraženih, Beroš kaže da je to ranija verzija mogućeg scenarija. 'Od početka pratimo situaciju u Kini, Italiji, Španjolskoj i na osnovu njihovih podataka, što smo prenijeli na hrvatske brojke broja stanovnika, došli smo otprilike do broja bolesnika koji će biti blago, srednje i teže bolesni', rekao je ministar.