REKREACIJA NA OTVORENOM

Slovenci već naveliko igraju tenis i golf, kada će se to omogućiti i u Hrvatskoj? Evo što kaže Capak

23.04.2020 u 19:22

Bionic
Reading

Povratak 'u život' nakon strogih mjera protiv koronavirusa, u punom smislu riječi, podrazumijeva i povratak uobičajenim ranijim aktivnostima, poput rekreativnog sporta na otvorenom. Ako će se već u prvoj fazi omogućiti treninzi sportaša u višim rangovima natjecanja, a u drugoj i otvaranje uslužnih djelatnosti s bliskim kontaktom - poput frizera i kozmetičara - kada će se dopustiti rekreacijski sportovi poput tenisa i golfa? U Sloveniji je već sada moguće igrati tenis na otvorenom, a otvoren je i golf teren na Bledu

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, potvrdio je za tportal da se današnja odluka Vlade ne odnosi na rekreativni sport, iako se o tome razgovara.

>>> Sve mjere na jednom mjestu: Pažljivo pročitajte otkad i kako rade trgovine, šoping centri, kafići, frizeri...

'Problem je što je rekreativni sport, odnosno tereni na kojima se građani njime mogu baviti, vezan za objekte koji su zbog epidemioloških mjera zatvoreni. Riječ je o ugostiteljskim objektima, ali problem su i svlačionice i tuševi u kojima dolazi do bliskog kontakta, a koji je teško kontrolirati ili nadzirati. Zbog toga je malo odgođeno dopuštanje bavljenja rekreativnim sportom, ali razmatramo dalje opcije', poručio je Capak.

Slovencima je od subote dopušteno bavljenje sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, u kojima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, a i dalje je na snazi zabrana timskih sportova u kojima dolazi do fizičkog kontakta.

U petak će s treninzima pak krenuti nogometaši Istre 1961, nakon što im je 'zeleno svjetlo' dao Stožer civilne zaštite Istarske županije temeljem zadovoljavajuće situacije s epidemijom koronavirusa.

  • +10
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Ostale fotografije / Autor: Damir Senčar / HINA

Podsjetimo, njemački Der Spiegel objavio je da će se utakmice Bundeslige nastaviti 9. svibnja i to bez nazočnosti gledatelja s maksimalno 300 osoba na stadionu. Der Spiegel tvrdi da je imao uvid u dokument koji je na 41 stranici sačinio Njemački nogometni savez u suradnji s zdravstvenim vlastima. 

U ovom sigurnosnom protokolu opisane su planirane mjere organiziranja dvoboja unatoč pandemiji koronavirusa, pa tako nema više zajedničkog izlaska na teren, nema više djece koja ih prate na terenu, a niti maskota klubova. Ukinuta su rukovanja i grupne fotografije, a medijsko praćenje utakmica će također biti strogo kontrolirano, s ograničenim brojem novinarskih mjesta. U hotelima u kojima će boraviti klubovi vrijedit će stroga zdravstvena pravila.