pandemija covida-19

U Francuskoj će o povratku u škole odlučivati roditelji, a maske u javnom prijevozu možda postanu obvezne

23.04.2020 u 18:03

Bionic
Reading

O povratku u škole u Francuskoj odlučivat će roditelji a u javnom prijevozu najvjerojatnije će se morati nositi maske, priopćio je u četvrtak ured francuskog predsjednika koji priprema strategiju ukidanja ograničenja kretanja planirano od 11. svibnja

Ujedno neće biti "regionaliziranog" ukidanja ograničenja kretanja nego će se strategije "prilagoditi" područjima, objavila je Elizejska palača nakon sastanka predsjednika Macrona i zastupnika.

Ukidanje izolacije pripremat će se s čelnicima lokalne vlasti, istaknuo je Emmanuel Macron koji je prije deset dana najavio da Francuzi od 11. svibnja više ne moraju ostajati kod kuće.

No još je mnogo nepoznanica i pitanja u vezi sa strategijom izlaska iz izolacije koja je uvedena 16. ožujka.

Povratak u školu bit će "postupan, u dogovoru s lokalnim zastupnicima i prilagođen mjesnim prilikama", napose veličini općine, navodi se u priopćenju.

Prioritet će se svakako dati "mlađima, onima koji nisu samostalni" i djeci "koja imaju većih teškoća", ali u svakom slučaju po slobodnom nahođenju roditelja, "bez obveze povratka u školske klupe", dodaje Elizejska palača.

U javnom prijevozu "trebat će najvjerojatnije uvesti nošenje maske", navodi se također u priopćenju.

Izvršna vlast "zasad ostaje na preporuci" što se tiče nošenja maske u javnosti jer "prije svega treba poštovati mjere zaštite" od covida-19.

Emmanuel Macron je tako pozvao gradonačelnike da kupuju maske za široku uporabu, "u smislu preporuke a ne obveze".

Francuska medicinska akademija u srijedu se pak zauzela za "obvezno" nošenje maske u javnosti ocijenivši da "samo preporuka nije dovoljna".

No pitanje maski, kojih je velika nestašica, i dalje je osjetljivo, osobito maski za široku uporabu i teško je znati hoće li ih svi Francuzi moći nabaviti.

Pojedinosti plana za ukidanje ograničenja kretanja znat će se početkom svibnja.

Koronavirus bolnica francuska Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON