POVRATAK U ŽIVOT

Sve mjere na jednom mjestu: Pažljivo pročitajte otkad i kako rade trgovine, šoping centri, kafići, frizeri...

23.04.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-a 19. Na dnevnom redu, uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus te aktivnostima Stožera civilne zaštite, bio je i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao kako je prije nešto manje od dva mjeseca, 25. veljače, zabilježen prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj te da se u tom razdoblju promijenio naš život, ali i cijeli svijet. Situacija ipak nije toliko dramatična kao u nekim zemljama i epidemiološka situacija kod nas je pod kontrolom, istaknuo je premijer i krenuo predstavljati mjere za oživljavanje zemlje.

'Ne znači da će se odmah sve vratiti na staro jer bismo imali naglo širenje zaraze, kao što to vidimo u nekim drugim zemljama. Ovaj zaključak koji donosimo mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera', rekao je.

Dokument: "Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti"

1. faza počinje 27. travnja, u ponedjeljak. U njoj će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onima koji rade u sklopu trgovačkih centara. Omogućit će se i rad svih uslužnih djelatnosti osim onih gdje postoji blizak fizički kontakt. Dakle obrti poput izrade ključeva i turističkih agencija moći će raditi. Omogućavaju se javne gradske i prigradske linije te trajekti za otoke.

Dodatno, omogućuju se rad knjižnica, muzeja, galerija i knjižara. Omogućuju se i treninzi sportaša u višim rangovima natjecanja te se omogućuje polaganje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika. Održavanje vjerskih događanja počinje 2. svibnja.

2. faza počinje 4. svibnja samo ako se prva faza pokaže uspješnom. U drugoj fazi moći će početi raditi uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom - frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači i njima slični.

Što je posebno važno, od 4. svibnja kreće i rad zdravstvenog sustava (privatnog i javnog) u punom opsegu i bez iznimki, naravno uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

3. faza započinje 11. svibnja. Glavna joj je osobina da se u njoj dopuštaju okupljanja do 10 ljudi, a s radom počinju kafići, škole i vrtići.

Točnije, dopuštat će se okupljanja do 10 ljudi uz poduzimanje epidemioloških mjera, omogućit će se rad trgovačkih centara, predškolskih ustanova i škola od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Omogućit će se i laboratorijske i druge vježbe u višem obrazovanju, vratit će se međužupanijske linije i domaći zračni prijevoz.

Što se tiče kafića, oni će moći raditi, ali samo na vanjskim prostorima i terasama, a kafići u smještajnim kapacitetima moći će posluživati samo goste tih kapaciteta. Ponovno će se otvoriti i nacionalni parkovi i parkovi prirode.