izgubljeni u prijevodu

Slovenci tvrde da je zatvaranje noćnih klubova u Novalji gotova stvar. Cappelli kaže: 'Ne još', a na Zrću - muk

30.06.2020 u 14:02

Bionic
Reading

U ranim poslijepodnevnim satima ponedjeljka premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Janez Janša telefonski su razgovarali o borbi protiv epidemije i, kako je Plenković objavio na svom Twitteru, 'balansiranju između mjera za zaštitu zdravlja i gospodarskih aktivnosti, osobito u turizmu'. Neposredno nakon toga objavljeno je da ovog ljeta neće biti najavljenih festivala na plaži Zrće, a slovenski mediji povezali su ove dvije informacije i zaključili da je to rezultat Janšine intervencije te pritiska

Više slovenskih medija čak je eksplicitno ustvrdilo da su premijeri razgovarali o 'noćnom programu', odnosno velikim klupskim zabavama koje je Hrvatska dozvolila, a kao povod za to nameće se oštra izjava glasnogovornika za koronakrizu slovenske vlade Jelka Kacina. 'Velik broj Slovenaca kupio je ulaznice za događaje poput onoga na plaži Zrće na otoku Pagu, što je doslovno nerazumljivo i nerazumno za zemlju koja je trenutno predsjedateljica Europskom unijom', kazao je ovaj nekoliko sati ranije.

Vremenski slijed se dakle precizno može utvrditi: klubovi na Zrću najavili su da otvaraju svoja vrata u prvom tjednu srpnja, Kacin je prigovorio zbog toga i najavio mogućnost stavljanja Hrvatske na 'žutu listu', potom su dva premijera telefonski razgovarala, a na koncu su otkazani svi događaji na Zrću.

Formalno, radi se o odluci Stožera civilne zaštite Novalje, a koji je 'održao sjednicu putem videokonferencije', kako je kasnije objavljeno.

'S obzirom na posljednja događanja u Republici Hrvatskoj, a vezano za pojavu koronavirusa u nekim noćnim klubovima, Stožer je odlučio da se ove ljetne turističke sezone neće izdavati suglasnosti klubovima i koncesionarima na plaži Zrće za održavanje festivala, after partyja i sličnih zabava. Isto se odnosi na party brodove', stoji u njihovoj odluci. Dodatno, odlučeno je da se do daljnjega neće održavati koncerti, fešte i zabave na otvorenom na kojima se može očekivati veći broj posjetitelja.

Komunikacijska zbrka

U utorak ujutro slijedi novi razvoj događaja - Kacin objavljuje da je hrvatska Vlada 'odlučila preuzeti slovenske uzorke ponašanja i zatvorit će noćne klubove, diskoteke i otkazati veće manifestacije', pa su zbog toga prihvatili odluku da se Hrvatska ne ukloni s popisa sigurnih država, odnosno takozvane zelene liste. Ponovno je eksplicitno spomenuo plažu Zrće, a po svemu sudeći objavio je nove mjere kriznog stožera prije nego što se sam stožer oglasio.

Cappelli: Još nismo to odlučili

'Ne znam otkud Sloveniji informacija o zatvaranju naših klubova i manifestacija, takva odluka još nije donesena, ali će ju epidemiolozi razmatrati ovih dana. Stožer će odlučiti ovisno o epidemiološkoj situaciji', rekao je za 24 sata ministar turizma Gari Cappelli, a ministar zdravstva Vili Beroš kratko im je potvrdio da se razmišlja o tome da se zatvore noćni klubovi, diskoteke i ograniče veće manifestacije. Cappelli je dodao da Slovenija ne namjerava zatvarati granicu prema Hrvatskoj i da prate našu epidemiološku situaciju.

Na samom otoku Pagu u utorak je zavladao zavjet šutnje: gradonačelnik Ante Dabo zatvorio se s gradskim vijećnicima na sjednicu koja će, kako nam je objašnjeno, trajati cijeli dan. Ugostitelji sa Zrća nedostupni su, a čak ni njihova glasnogovornica ne osjeća potrebu javiti se novinarima. Većina tamošnjih klubova zapravo se direktno ili indirektno nalazi u orbiti Josipa Klemma i ljudi oko njega, a koji se i javno nazivaju 'kraljevima Zrća'. Godišnje oni uprihode od 14 do čak 30 milijuna kuna, kako koji, a ove godine imali su plan raditi od 4. srpnja do 25. kolovoza barem kako bi tradicija ostala neprekinuta.

Od sezone ne očekuju - ništa

Od tog društva odskače Boris Šuljić, vlasnik kluba Kalypso i gastrohotela Boškinac, no ni on više nije raspoložen za razgovor za medije. Ovog tjedna za portal Plava kamenica izjavio je da od sezone ne očekuje gotovo ništa. 'Mislimo da ćemo zabilježiti jedan do tri posto lanjskog prometa, no odlučili smo otvoriti kako bismo sačuvali brend Zrća', kazao je Šuljić.

Prema podacima sustava eVisitor, koje su objavile gradske vlasti, na području Novalje evidentirano je 5293 turista, bez povremenih posjetitelja ili vikendaša, što je 53,28 posto manje u odnosu na isti dan prošle godine. Najveći dio turista (57,05%) boravi u kampu Straško. Grad i otok su pusti.

  • +39
Zrće u zlatno doba Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban