PIRANLEAKS U MEDIJIMA

Slovenci poniženi: Naša sramota izučavat će se na fakultetima

23.07.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon diplomatske bure koju je izazvala audiosnimka u posjedu Večernjeg lista, u kojoj se može čuti kako slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec razgovara sa slovenskom zastupnicom u procesu Simonom Drenik, a iz koje se može zaključiti kako je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume u ranoj fazi postupka izjavio da je slovenska strana dobila ono što je htjela na moru, sudeći prema slovenskim medijima, zapuhao je rashlađujući maestral

Vijesti o ostavci arbitražnog suca Jerneja Sekolca i ponuđenoj ostavci službenice Ministarstva vanjskih poslova i zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik te hitnom sastanku čelnih ljudi slovenske obavještajne zajednice u tolikoj mjeri su uzdrmale slovensku javnost da gotovo svi mediji iz sata u sat objavljuju nove vijesti, ali i komentare stručnjaka s područja diplomacije, međunarodnog prava, geopolitike te poznavatelja rada sigurnosnih službi koje su prema slovenskim medijima najviše doprinijele izbijanju skandala

Jedan od najposjećenijih slovenskih portala, dnevnik.si, donosi razgovor s Pierre-Emamanuelom Dupontom, neovisnim savjetnikom u međunarodnim sporovima koji naglašava kako je temelj međunarodne arbitraže načelo da će se arbitri suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do sumnje u njihovu nepristranost i neovisnost. Pored toga, Dupont navodi da ako dođe do nepristranosti i nepravilnosti u postupku, može doći i do zahtjeva za smjenjivanjem člana Arbitražnog suda.

Portal siol.net pak prati aferu iz kuta poznavatelja međunarodnog prava te stručnjaka koji su dobro upoznati s načinom funkcioniranja obavještajnih službi. Među sugovornicima portala je i doktor međunarodnog javnog prava Miha Pogačnik, a on je jedno vrijeme bio državni tajnik i savjetnik pri slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova te predsjednik slovenskog dijela mješovite diplomatske komisije za granične sporove s Hrvatskom.

'Ovo je vjerojatno najveći skandal u međunarodnim odnosima Republike Slovenije od njenog osamostaljenja. Ovo je višeslojno nesretan događaj koji bi mogao, s obzirom na to da je država objektivno odgovorna za rad svojih predstavnika, ocrniti Sloveniju, i to ne samo u bilateralnim odnosima s Hrvatskom, već i šire', ocijenio je Pogačnik.

Bivši slovenski diplomat također smatra da će, ukoliko se dokaže da su slovenski sudac i službenica Ministarstva vanjskih poslova bili u dosluhu, slučaj PiranLeaks postati 'događaj o kojem će se predavati na katedrama međunarodnog prava na sveučilištima širom svijeta'. Uz ovu ocjenu, Pogačnik je izrazio žaljenje zbog slučaja koji je, prema njegovim riječima, teško ispravljiv i zbog kojeg će slovenska vlada morati temeljito razmotriti uzroke i posljedice događaja te odmah prepoznati sve vrste odgovornosti.

Klemen Grošelj, vojni analitičar i stručnjak za geopolitiku, postavio je pitanje čija je obavještajna služba dostavila Večernjem listu audiosnimku. To je, prema njegovom mišljenju, mogla biti slovenska, hrvatska, ali i bilo koja druga strana obavještajna služba.

No Grošelja zanima kako je moguće to da je Simona Drenik bila toliko nepažljiva.

'Upravo bi djelatnici Ministarstva vanjskih poslova trebali biti obaviješteni da je špijunaža danas izrazito raširena, a očekivao sam i da će naša protuobavještajna služba djelovati na vrijeme', kazao je Grošelj, nemalo iznenađen time da su slovenska zastupnica i arbitražni sudac lakomisleno na otvorenoj telefonskoj liniji razgovarali o stvarima koje se tiču nacionalnih interesa. Grošelj upozorava u razgovoru za portal na hitnost reforme sigurnosno-obavještajnog sustava u Sloveniji, parafrazirajući pritom Mao Zedonga koji je kazao da 'nije bitno koje je boje mačak, već kako lovi miševe' i zaključivši kako 'slovenski mačak nije dobar u lovu na miševe određene boje'.

Nekadašnji šef obavještajnog odjela pri slovenskom Ministarstvu obrane Anton Peinkiher smatra pak kako objavljeni magnetogrami govore o panici hrvatske politike zbog očekivane presude u korist Slovenije. 'Ulozi obje države su veliki pa ne čudi da su angažirane sve moguće metode i sredstva jer u ovom slučaju cilj opravdava sredstvo', zaključuje bivši vojni obavještajac.                    

Kako prenosi slovenski dnevni list Delo, predsjednik slovenske vlade Miro Cerar u priopćenju za javnost istaknuo je kako ne želi komentirati rad Arbitražnog suda jer se, prema njegovom mišljenju, radi o 'pokušaju utjecanja na konačnu odluku'.

Međutim, kako navodi dnevnik, slovenski premijer još je jučer poslijepodne, odmah poslije izbijanja skandala, sazvao nadležna ministarstva 'kako bi se razjasnilo na koji način je došlo do upada u komunikacijski kanal između Jerneja Sekolca i Simone Drenik'. 

Ljubljansko Delo ističe kako, prema njihovim informacijama, tamošnje ministarstvo vanjskih poslova ima osigurane kanale komunikacija te se najvjerojatnije radi o prisluškivanju suca koji živi u Beču ili zastupnice Drenik

Delo donosi i izjavu Vasilke Sancin, profesorice na ljubljanskom Pravnom fakultetu i stručnjakinje za međunarodno pravo koja je sudjelovala u izradi memoranduma o granici s Hrvatskom, a koja je u prvi mah kazala da se radi 'o novinarskoj patki kakvih je dosad bilo mnogo'.

No nakon što su u javnost procurile snimke razgovora Sancin je za Delo kazala kako je sada vidljivo da se radi o 'neuobičajenim razgovorima', dodajući da 'profesionalni kodeks zahtijeva distancu s obzirom na sve implikacije u arbitražnom postupku kojih se treba pridržavati'.

Pored toga Sancin je dodala kako Hrvatska može zatražiti izuzeće suca te da su sada sve stvari otvorene, priznavši da je iznenađena sadržajem razgovora.

Mariborska Večer citira bivšeg ravnatelja slovenske obavještajno-sigurnosne agencije Sove Iztoka Podbregara, a on je ocijenio da je snimke razgovora u javnost pustila Hrvatska i njene obavještajne službe kako bi se u predizborno doba hrvatsku javnost izvijestilo o ishodu arbitražnog postupka i potkopao sud.

'Jasno je da Hrvatska već neko vrijeme pokušava na različite načine osporiti legitimitet arbitražnog postupka', smatra Podbregar, danas predavač na Fakultetu sigurnosnih znanosti.  
 
Večer također prenosi izjavu nekadašnjeg slovenskog ministra vanjskih poslova, danas europarlamentarca, Ive Vajgla koji smatra kako su snimke autentične i govore o neodgovornom komuniciranju visokih državnih dužnosnika i opunomoćenika u sporu koji je u državnom interesu, i to 'sada kada ti isti dužnosnici ne znaju ili ne mare za činjenicu da se prisluškuje na sve strane, globalno ili lokalno'. Vajgl zaključuje kako je uvjeren da rasplamsavanje strasti kod stranaka u postupku neće utjecati na odluku Arbitražnog suda u Haagu.

Radio-televizija Slovenije pak na svojim internetskim stranicama aferu opisuje kao hrvatsku medijsku burlesku. Slovenski tjednik Mladina na svojim internetskim stranicama donosi komentar urednika lista Boruta Kranjca. 'Kakvi amateri! Snimke su dokaz da je slovenska strana neprofesionalna te je dopustila Hrvatima da je prisluškuju. Hrvatska obavještajna služba nas je očito stalno prisluškivala i tajno snimala člana tima koji, dok jede juhu, raspravlja o strategiji zastupanja državnih interesa', napisao je Kranjc, zaključivši kako 'Slovenija ionako nikada neće imati podmornice pa ionako nitko neće odgovarati za propust'.