Dan antifašističke borbe:

Završio skup u Brezovici: 'Naši su ovdje bili 1941. i 1991. Ne znam zašto predsjednica nije ovdje'

22.06.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi.

U šumi Brezovica i ove se godine održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, a na događaj su stigli SDP-ov predsjednički kandidat i bivši premijer Zoran Milanović, bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, šef SDP-a Davor Bernardić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ali i ministar Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Radimir Čačić i mnogi drugi.

Svečanost je počela intoniranjem hrvatske i europske himne te minutom šutnje za poginule.

U Brezovicu nije došao šef Sabora Gordan Jandroković na što se za Večernji osvrnula sisačka gradonačelnica: 'Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i slično. Vjerujem da će na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućem fašizmu koji raste'.

Milanović je rekao da je deseti put u Brezovici: '1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina. Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje. Ipak je? Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje'.

  • +44
Dan antifašističke borbe u Brezovici Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku', poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

"Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa oko nas", rekao je Habulin izražavajući zabrinutost zbog "malih pomaka" u Hrvatskoj kada je riječ o percepciji antifašizma.

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.