početak školske godine

Školski udar na kućni budžet: Samo paket knjiga za srednjoškolce i preko 2000 kuna

26.08.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Iako se školski udžbenici za osnovnoškolce osiguravaju iz državnog proračuna već treću godinu zaredom, izdaci roditelja za potrepštine koje su naoko sitnice u odnosu na udžbenike nisu mali, piše u četvrtak Večernji list

Još ako je u kući više školaraca i pohađaju neku od škola u općinama u kojima lokalna samouprava ne (su)financira druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica i slično, udar na kućni budžet broji se u iznosu od više tisuća kuna.

'Sva sreća da živimo u Zagrebu. Jedan sin će u peti osnovne, a drugi u prvi razred gimnazije, što znači da će obojica dobiti i besplatne udžbenike i besplatne radne bilježnice, s obzirom na to da Grad i za srednjoškolce osigurava sve potrebno. Pernice, školski pribor, torbe... stajat će me, računam, do 1000 kuna', kaže Mirjana B.

No roditelji u Šibeniku, primjerice, u kojem će na početku školske godine petaše na školskim klupama dočekati samo udžbenici, a radne bilježnice su se dosad u pravilu kupovale, samo će za taj 'luksuz' morati izdvojiti 768,81 kunu, uračunaju li se u to omoti za udžbenike i radne bilježnice te likovna mapa. S bilježnicama koje u prosjeku koštaju od pet do 15 kuna, školskim priborom, trokutima i šestarom, pernicom, školskom torbom, tenisicama..., svota se brzo penje i do 1500 kuna, ovisno o željama ili kupovnoj moći.

Za prvaša opće gimnazije koji od svoje lokalne samouprave neće vidjeti ni besplatne udžbenike, a kamoli išta drugo – ako obitelj nije slabijeg imovinskog cenzusa – paket udžbenika i radnih bilježnica košta i 2048,71 kuna, izračunao je dnevnik putem jednog portala za online prodaju.

I to bez bilježnica, omota, školskog pribora ili dodatnih materijala za učenje! Stoga nije čudno to što će početkom rujna srednjoškolci navaliti na antikvarijate, posebice one zagrebačke.

No kako srednjoškolske udžbenike Grad Zagreb sufinancira od 2014. i na kraju školske godine se vraćaju, odnosno nasljeđuju ih nove generacije, ponuda je posljednjih godina više nego ograničena, donosi Večernji list.