željko stipić

Šef sindikata Preporod o početku nastave: Ne vidim da smo spremniji ove godine nego što smo bili lani

19.08.2021 u 11:39

Bionic
Reading

Među djelatnicima u sustavu obrazovanja procijepljenost je između 50 i 55 posto, što pokazuje da školstvo nije najveći problem, rekao je uz ostalo Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, koji je za N1 komentirao utjecaj pandemije na početak školske godine

Kad je u pitanju početak školske godine, Stipić kaže da je teško puno vremena unaprijed javiti okvire jer se situacija u pandemiji mijenja u kratkom roku.

'Teško je u ovom trenutku biti pametan, dva ili tri tjedna nekima je sve na knap, ali objektivno govoreći situacija se mijenja iz dana u dan i ne bi imalo smisla opredijeliti se za rješenja koja će nam pandemija vrlo brzo dovesti u pitanje', rekao je Stipić za N1.

'Ja ne vidim po ničemu da smo spremniji ove godine nego što smo bili lani za nositi se s ovom situacijom. Obično se donesu odluke, pa se obavijesti partnere i stvori se privid da su svi informirani i da odgovornost za odluke ne snose predstavnici vlasti, nego i oni koji su pozvani na sastanak. Postoje u zemlji oni kojima smo dali povjerenje da donose odluke u ime svih nas i ja ne vidim smisla u prebacivanju odgovornosti', istaknuo je.

'Ministar daje izjavu i kaže da nikakve posljedice nije pandemija imala po rezultate državne mature. Jasno je da zaostaci postoje, ja kao profesor hrvatskog jezika u razredu imam 140 sati godišnje, a skraćivanjem školskog sata s 45 na 40 minuta to je smanjeno za 15 sati. To mora imati posljedice, one su neznanje naših učenika, a da se ne bismo suočili s tom istinom, izbjegavamo provjeriti njihovo znanje', smatra Stipić.

Oko početka školske godine najavljuje se sastanak, ali oni ne znaju kad će se on održati. 'Nama je potrebna komunikacija između stručnjaka i obrazovne vlasti, koja onda donosi odluke', istaknuo je predsjednik sindikata Preporod.