UOČI OBJAVE REZULTATA

Skandalozna matura: Učenicima u Zagrebu poništeni esej i ispit iz matematike; u Gospiću najavljuju tužbu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 13.07.2020 11:03
  • Objavljeno 13.07.2020 u 10:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Leonard Nincevic/PIXSELL

Uoči objave privremenih rezultata Državne mature, najavljene za 12 sati, portal Srednja.hr otkriva da su kod 18-ero učenika jedne zagrebačke gimnazije, kojima je zbog 'visokog stupnja podudarnosti' ranije poništen esej iz hrvatskog jezika, utvrđeno da im se i odgovori iz matematike podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90 posto

Završeno je ocjenjivanje ispita državne mature, točno u podne maturanti će dobiti prijevremene rezultate. No, za 27 učenika ispit iz matematike je poništen, a 24 njih danas ga je trebalo pisati ponovno. Njih šestero dolazi iz Gimnazije Gospić, kažu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) za Srednju.hr.

NCVVO je poništio ispite za šestoro učenika iz Gospića i to za četvero pristupnika na osnovnoj i dvoje na višoj razini, zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja.

'Riječ je o netočnim odgovorima koji se podudaraju kod tih učenika, identičnim odgovorima bez strukture zadataka te kod pojedinih pristupnika kompletnog izostanka korištenja listova za koncept iako su zabilježeni točni odgovori do kojih nije moguće doći bez raspisa zadataka ili korištenja džepnog računala. Riječ je o učenicima koji su ispite pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji. U dostavljenoj odluci ravnatelju Gimnazije Gospić jasno je navedeno da troškove ponovnog pisanja ispita, dolaska do ispitnoga mjesta i osiguranja učenika snosi Gimnazija Gospić, s obzirom na to da se radi o propustu škole. Isti princip primijenjen je i u drugom slučaju sutrašnjeg ponavljanja ispita', naveli su iz NCVVO-a.

Od 27 slučajeva nepravilnosti, kod troje je pristupnika riječ o korištenju mobitela za vrijeme ispita, a kod 24 pristupnika postoji opravdana sumnja u prepisivanje. Potonji su dobili mogućnost ponovnog polaganja ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a prije završetka i objave podataka ispita ljetnog roka, kažu iz NCVVO-a.

Izuzevši trojku koja je varala uz pomoć tehnologije, i šestero učenika iz Gimnazije Gospić, ispit iz matematike je, dakle, poništen za još 18 učenika. Već ranije je objavljeno da će esej iz hrvatskog jezika A razine morati ponovno pisati učenici jedne zagrebačke gimnazije, a sada su iz NCVVO-a za srednja.hr potvrdili kako je riječ o učenicima iste škole u Zagrebu u kojoj je nedavno poništen esej, ali ne žele potvrditi o kojoj je školi riječ.

'Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90 posto. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji', kažu iz NCVVO-a.

To je pomalo neobično, piše Srednja.hr, budući da u drugom slučaju, onom Gimnazije Gospić, nisu imali problem s javnom potvrdom imena škole. Inače, svi učenici kojima je matematika poništena, pozvani su da danas ponovno pišu taj ispit, uz nadzor djelatnika NCVVO-a.

'Napominjemo da je postupljeno prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je informirano o spornom slučaju', pojasnili su iz NCVVO-a, dodajući da će sve troškove ponovljenog ispita snositi škola i ističući da se NCVVO zalaže za izmjenu trenutačnog pravilnika i strože mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika.

Roditelji iz Gospića najavili pokretane upravnog spora

Roditelji učenika Gimnazije Gospić najavili su da se njihova djeca danas neće pojaviti na ponavljanju ispita iz matematike, dok NCVVO ne priloži dokaz da su uistinu varali, prenosi RTL.hr.

'Djeca su se pripremala pola godine. Prošli su pripreme na Trinomu u Zagrebu i u vrijeme korone je njima dolazio profesor koji ih je skupa spremao za tu maturu. Kad su došli na polaganje, bili su razmaknuti. Jedan je sjedio kraj prozora, a jedan u redu do zida. Između njih je bio još jedan red', rekla je za RTL Tina Starčević, majka dvojica maturanta iz Gospića.

Roditeljima, navodi isti izvor, smeta i činjenica da su o poništavanju ispita njihova djeca saznala 15 dana kasnije. U petak oko 21 sat su dobili obavijest da se ispit ponavlja u Zagrebu u ponedjeljak ujutro u 9. Dio njih već je najavio i pokretanje upravnog postupka i tražit će predočenje dokaza o prepisivanju, prije ponavljanja testa.

Danas u podne bit će objavljeni privremeni rezultate ispita Državne mature, koji su se ove godine polagali u dva bloka. U prvom ispitnom bloku, koji je održan od 8. do 24. lipnja, maturanti su polagali ispite iz hrvatskog jezika, stranog jezika, matematike te materinskih jezika nacionalnih manjina. U drugom ispitnom bloku od 25. lipnja do 3. srpnja, polagali su se izborni predmeti. Maturanti imaju rok za prigovore do 15. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Na državnoj maturi u ljetnom roku, provedenoj bez incidenata pod epidemiološkim mjerama, sudjelovalo je oko 31.000 pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita. Osim u učionicama srednjih škola, matura se pisala u pet ispitnih centara - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu - a ispite je polagalo i više od 6000 pristupnika koji su srednju školu završili prethodnih godina te oko 900 maturanata iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati u Hrvatskoj.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić s ponosom je 3. srpnja zaključila da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta.

'Uspješno smo organizirali pripremu i provedbu ispita pod posebnim epidemiološkim mjerama, omogućili pristupnicima iz BiH prelazak granice bez nužne samoizolacije, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja koje ćemo sljedeće godine uvesti kao dio redovne procedure', izjavila je ravnateljica NCVVO-a.

Tijekom četiri tjedna provedbe državne mature, zabilježena su tri slučaja u kojima je utvrđena prisutnost koronavirusa kod maturanata, dok je 19 pristupnika i 20 nastavnika tijekom provedbe ispita završilo u samoizolaciji. Zaraženi učenici, kao i oni u samoizolaciji, maturu će polagati u jesenskom roku. Tada će maturu polagati i sedam pristupnika kojima su ispiti poništeni zbog 'postupanja koje nije u skladu s pravilima državne mature'.

Konačna objava rezultata ovogodišnje mature bit će 20. srpnja, nakon obrade pristiglih prigovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!