ISPITI IZ MATEMATIKE

Učenici iz Gospića varali na maturi, sumnja se da je upletena i jedna profesorica

12.07.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provedbu ispita državne mature, otkrio je slučaj varanja na ispitima iz matematike i to u gospićkoj gimnaziji

Ispiti su poništeni četvero učenika koji su matematiku polagali na osnovnoj razini i još dvoje učenika koji su ispit polagali na višoj razini, doznaje Telegram. Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da je dijelu učenika u varanju pomagala nastavnica gimnazije koja je učenike čuvala prilikom pisanja ispita.

“Prilikom ocjenjivanja ispita iz predmeta Matematika na višoj i osnovnoj razini održanih 23. i 24. lipnja 2020. utvrđeno je moguće prepisivanje u Gimnaziji Gospić”, stoji u obrazloženju odluke kojom se ispiti poništavaju za šest gospićkih gimnazijalaca. Prepisivanje se u oba dana polaganja dogodilo u istoj ispitnoj prostoriji, odnosno učionici. Učenički “se netočni odgovori podudaraju odnosno imaju identične odgovore bez strukture zadataka”, pojasnili su Telegramu iz NCVVO-a.

Varalice sutra ponavljaju ispit

Iz NCVVO-a kažu i kako su za slučaj Gimnazije Gospić dobili i prijavu s dodatnim detaljima o slučaju. “U ovome trenutku možemo ustvrditi da je profesorica spomenuta u prijavi bila dežurni nastavnik na ispitu iz matematike osnovne razine koji se održao 24. lipnja”, poručuju.

Spomenuta profesorica i dužnosnica HDZ-a

Kako piše 24 sata, u učionici je dežurala profesorica hrvatskog jezika Anela Serdar Pašalić. Kad ne predaje u gospićkoj gimnaziji, ona vrši dužnost gradske vijećnice i predsjednice Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinski Gospić’. Osim toga, na parlamentarnim izborima 2016. Serdar Pašalić je bila voditeljica kampanje Darka Milinovića.

Ministarstvo obrazovanja od NCVVO-a je zatražilo da se učenicima koji su varali na ispitu omogući ponovno polaganje ispita. “Budući da je propust napravila Gimnazija Gospić, sve troškove organizacije i provedbe ponovnog ispita snosit će škola”, stoji u odluci NCVVO-a koju potpisuje ravnateljica Ivana Katavić.

A učenici će ispite ponovno pisati sutra u 9 sati, i to pred samu objavu privremenih rezultata državne mature na ljetnom roku, koja je predviđena za 12 sati.