TKO ĆE BITI ŠEF UN-A

Šimonović izbjegao ocijeniti kandidaturu Vesne Pusić

07.03.2015 u 19:20

Bionic
Reading

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović u intervjuu za Novu TV izbjegao se izjasniti o tome što misli o mogućoj kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, ali je izložio kakve bi uvjete glavna tajnica ili tajnik trebali ispunjavati. Komentirao je i stanje u Ukrajini

Na pitanje novinarke Nove TV koliko su realne šanse Vesne Pusić kao kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a, Ivan Šimonović rekao je da na East Riveru postoji razmišljanje da je došlo vrijeme za Istočnoeuropsku skupinu.

'Razmišlja se i o tome da bi bilo dobro da se pojave snažni ženski kandidati, ali naravno da će šanse ovisiti prvo o tome hoće li Istočnoeuropska skupina imati podršku da ima svog kandidata. Naime, i druge regionalne skupine imaju svoje apetite. Postavlja se pitanje je li Istočnoeuropska skupina još uopće Skupina, nakon ekspanzije Europske unije. Dakle, teško je reći; čak i ako ne postane glavnim tajnikom,  sasvim sigurno nije loše da kandidat, ako se pojavi, uspješno prezentira svoje političko viđenje', ističe Šimonović.

Kaže da je, u formalnom smislu, vrlo malo propisanih kriterija. Procedura izgleda tako da se prvo mora dobiti suglasnost Vijeća sigurnosti, a onda se ide na Opću skupštinu koja bira kandidata. Tu neki kandidati ne mogu proći filter jer pet stalnih članica ima pravo veta, dakle,  procedura je bila ista kakva se primjenjivala do sada.

'Međutim, pojavilo se nešto što bih ja osobno, ne kao dužnosnik UN-a, nego kao građanin svijeta, jako podržao da se eventualno na Općoj skupštini pojavi više od jednog kandidata. Dakle, da Opća skupština doista bira. Da nema postupka eliminacije pri kojem prvo Vijeće sigurnosti eliminira neke kandidate, a onda Opća skupština, relativno mehanički, digne ruke za predloženog kandidata, već da zaista i Opća skupština ima utjecaja na izbor kandidata', ističe Šimonović.

Dodao je i kako je važno da kandidat bude prihvatljiv, da može proći sito Vijeća sigurnosti te da mora imati 'neku karizmu i iskustvo' koji će države uvjeriti da se mogu osloniti na takvog kandidata.


Stanje u Ukrajini ocijenio je zabrinjavajućim jer je ukrajinska kriza prerasla u regionalnu i globalnu krizu.

'Mislim da je ovaj tzv. Minsk 2 jedini put koji vodi mogućem izlasku iz krize. Ako se ne bi iskoristila ova prilika - prilika koja je stvorena time što su se sreli najutjecajniji šefovi država i vlada izravno uključeni u ovu kriznu situaciju i pregovarali cijelu noć - što onda ostaje? Jedan produljeni rat! Postoje tri scenarija: nažalost, najvjerojatniji scenarij je tzv. protegnuti ili zamrznuti konflikt, međutim, mislim da još uvijek postoji i mogućnost ako bi se Minsk 2 doslovce primjenjivao, da se uspije iznaći rješenje na tragu Minska 2 gdje bi svi dobivali, a ne gubili. U ovoj situaciji svi gube. Najviše građani pogođeni ratom, gubi Europa, gubi Rusija, nastaju ekonomske štete, sankcije... Ako bi se Ukrajina uspjela pretvoriti u most između Europe i Rusije, to bi moglo koristiti i Ukrajini i u Europi. Međutim, postoji treći scenarij, a to je scenarij eskalacije rata. Nažalost, ni taj scenarij nije za odbaciti u situaciji kada ubrzano padaju gospodarska moć i standard i u Ukrajini i u Rusiji. U borbi za legitimitetom u tako teškoj situaciji, vlade mogu eskalirati sukob', zaključio je Šimonović.

U razgovoru za Novu TV, Šimonović je kazao i da je zadovoljan presudama po tužbama za genocid Hrvatske i Srbije.