PRVI POSJET

Sikorski kod Zelenskog: Spremni raditi na rješavanju 'problematičnih' pitanja

22.12.2023 u 20:44

Bionic
Reading

Ukrajina i Poljska rekle su u petak da su spremne pokušati riješiti "problematična" pitanja u svojim odnosima, posebno narušena blokadama poljskih vozača kamiona na graničnim prijelazima

Do obećanja je došlo na sastanku u Kijevu između ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe i njegova poljskog kolege Radoslawa Sikorskog, koji je bio na svome prvom putu u inozemstvo.

Ukrajina je Poljsku smatrala jednom od svojih najbližih saveznica u Europskoj uniji u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije. Poljska, kojom sada vlada centristička, proeuropska vlada premijera Donalda Tuska, poslala je Ukrajini humanitarnu i vojnu pomoć te je primila milijune ukrajinskih izbjeglica. No odnose je zasjenila prosvjedna blokada poljskih vozača kamiona na nekoliko graničnih prijelaza, kao i ono što Kijev tvrdi da je bio manjak inicijative prošle poljske nacionalističke vlade da riješi problem.

Poljski prijevoznici bijesni su zbog gubitka posla u konkurenciji s ukrajinskim vozačima kamiona koji su imali koristi od ulaska na europski teritorij bez dozvole otkad je rat počeo. Traže da se ponovno uvedu dozvole za ukrajinske vozače kamiona, nešto za što su Kijev i Europska komisija rekli da nije stvar pregovora. Prosvjedi su rezultirali gospodarskim gubicima za Ukrajinu, no također su utjecali na ključno volontersko snabdijevanje vojnom pomoći.

Zamjenik poljskog ministra infrastrukture koji se pridružio Sikorskom na putu za Kijev rekao je nakon pregovora s ukrajinskim kolegom da se nada da će prosvjed vozača kamiona biti riješen prije kraja godine.

Novo poglavlje u odnosima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je Sikorskom da se Ukrajina nada da će "otvoriti novu stranicu u našim odnosima" te dodao da dvije zemlje imaju čvrste veze sa zajedničkom povijesti.

Na konferenciji za medije uz Sikorskog, Kuleba je rekao da je posjet pokazao da će se među zemljama odvijati značajan dijalog s međusobnim povjerenjem. "Počeli smo s potrebom da riješimo problematična pitanja u bilateralnim odnosima. I postoji želja za rješavanjem ovih pitanja na objema stranama. Trebamo sjesti i razgovarati u detalje kako bismo pronašli uravnotežena, pravno valjana rješenja", rekao je Kuleba novinarima nakon razgovora sa Sikorskim.

Sikorski je rekao da zemlje moraju obnoviti uvjete za pošteno natjecanje tako da svatko može ostvariti dobiti od trgovine i prijevoza. "Uvijek postoje neka pitanja koja se trebaju riješiti među susjedima povezana uz povijesne i tekuće događaje", rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je ranije u petak da su zemlje već održale online razgovore.

Sirena za zračnu uzbunu javila se tijekom konferencije za medije u Kijevu, koji je ciljan još jednim žestokim napadom ruskog drona tijekom noći. "Ovaj alarm koji čujete razlog je zašto sam ovdje. To je neprihvatljivo. U ovoj titanskoj borbi, Poljska je na vašoj strani", rekao je Sikorski.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Sikorski je rekao tijekom odvojene konferencije za medije u poljskom veleposlanstvu u Kijevu da će obje zemlje pronaći načine za svoje tvrtke obrambenog sektora. "da učine puno više nego danas, da povećaju vojnu proizvodnju koja je jako potrebna." "Ovo je pitanje što možemo sve zajedno učiniti da napravimo dovoljno vojne opreme i dovoljno streljiva da pošaljemo Putina tamo gdje i pripada... u Rusiju."