ZNAČAJAN POSJET

Novi poljski ministar u Kijevu predstavlja paket pomoći

22.12.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u petak je u svom prvom službenom inozemnom posjetu Kijevu radi predstavljanja paketa pomoći Ukrajini, rekao je glasnogovornik ministarstva

Poljska je uključena u humanitarnu i vojnu pomoć susjednoj Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022. Također je primila milijune ukrajinskih izbjeglica. "Ovo je značajan posjet jer je ovo prvi političar tog ranga u posjetu Kijevu nakon odluke EU o početku procesa pridruživanja Ukrajine i Moldavije", rekao je glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski, a prenosi novinska agencija PAP.

Svih 27 članica Europske unije s izuzetkom Mađarske složilo se prošli tjedan oko početka pristupnih pregovora s Ukrajinom.

Ministar Sikorski sastat će se i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je glasnogovornik. "Ministar priprema i predstavlja paket pomoći za Ukrajinu kao i svoj program suradnje i političke podrške", rekao je. „Poljska ne samo da može biti vojni, već bi trebala biti i gospodarski i politički oslonac Ukrajine. Ministar će izraziti potporu ukrajinskim težnjama i pomoć u pripremama za članstvo u EU."

Jedan od kamena spoticanja u poljsko-ukrajinskim odnosima posljednjih tjedana bila je zabrana uvoza ukrajinskih žitarica u Poljsku i nekoliko graničnih prijelaza koje su blokirali vozači kamiona. Ministri poljoprivrede dviju zemalja održali su online razgovore, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo u petak na Telegramu.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solskij predložio je sastanak u Kijevu ili na poljsko-ukrajinskoj granici radi razgovora o "mnogo novih izazova" za obje strane u narednoj godini. Granicu već više od mjesec dana blokiraju poljski vozači kamiona.

Njegov poljski kolega Adam Siekerski potvrdio je svoju spremnost za razgovor, navodi ministarstvo.