obećane promjene

Tuskova proeuropska vlada smijenila čelnike poljskih javnih medija

20.12.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Uprava poljske javne televizije, radija i novinske agencije PAP smijenjena je, objavilo je u srijedu ministarstvo kulture, dok je jedan javni informativni kanal, za kojeg su kritičari rekli da je ispolitiziran pod prethodnom vladom, morao prekinuti emitiranje

Kritičari kažu da su državni mediji, posebice 24-satni informativni kanal TVP Info, postali sredstvo za propagandu tijekom osam godina vladavine Prava i pravde (PiS).

Koalicija premijera Donalda Tuska obećala je uvesti promjene, uz uravnoteženiji pristup. U srijedu je nestao signal TVP Infoa, a zamijenio ga je prvi program javne televizije. Isto se dogodilo i s njegovom web stranicom.

"Kraj TVPiS-a. TVP Info je ugašen", objavila je Građanska platforma - najveća stranka u novoj vladi - na društvenoj platformi X.

U utorak je novi poljski parlament usvojio rezoluciju kojom se pozivaju "sva državna tijela da odmah poduzmu mjere usmjerene na obnovu ustavnog poretka u smislu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcioniranja javnih medija".

Čelnik Vijeća za elektroničke medije rekao je da je smjenama prekršen zakon.

"Isključivanje televizijskog signala i web stranica TVP Info čin je bezakonja i podsjeća na najgora vremena ratnog stanja", dodao je Maciej Swirski, imenovan u Vijeće na preporuku PiS-a.

Zastupnik PiS-a i bivši zamjenik ministra pravosuđa Marcin Romanowski rekao je da je podnio izvješće tužiteljstvu zbog sumnje da su ministar kulture i njegovi suradnici počinili kazneno djelo.

Poljski nacionalisti zaposjeli su u noći na srijedu prostore lokalne javne televizije u znak prosvjeda protiv najavljene reforme.

"Nema demokracije bez pluralizma medija ili bez snažnih protuvladinih medija, a u Poljskoj su to javni mediji", rekao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski se pridružio prosvjedu uz bok bivšeg premijera Mateusza Morawieckiog te su zajedno pozirali sa zaposlenicima, viđeno je na društvenim medijima.

"Nezakoniti postupci ministra kulture u odnosu na TVP, Poljski radio i PAP pokazuju kako vlasti kojima je navodno stalo do vladavine prava krše je na svakom koraku", napisao je bivši premijer Morawiecki na X.

"Nećemo odustati. Nećemo dopustiti izgradnju diktature u Poljskoj."

Populistička nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), čija je vlast trajala osam godina, izgubila je na parlamentarnim izborima u listopadu.

Koalicija predvođena proeuropskim ministrom Donaldom Tuskom preuzela je uzde u vođenju zemlje i odmah krenula u reformu državne radiotelevizije.