kadrovske TRAČNICe

Šest pitanja o odlasku Svetimira Marića iz HŽ-a i prelasku u ZET

08.03.2017 u 22:26

Bionic
Reading

Svetimir Marić, brat ministra Gorana Marića, još službeno nije postao pomoćnik direktorice ZET-a Ljube Žgele. Neslužbeno, pitanje je dana kada bi se to moglo dogoditi, a natječaj za to radno mjesto nije bio potreban. Donosimo ključnih šest pitanja te kadrovske priče

1. Je li Svetimir Marić, brat ministra u Vladi RH Goran Marića, nakon što je odstupio iz tvrtke kćeri HŽ-a Putnički prijevoz Tehnički servisi željezničkih vozila zaposlen ZET-u?

Tportal je upit u ZET na tu temu uputio prošloga tjedna. Službeni odgovor nismo dobili, tek objašnjenje da se ništa još nije dogodilo. Neslužbeno se može doznati da će Svetimir Marić biti zaposlen na mjesto pomoćnika direktorice Ljube Žgele.

2. Zašto je Marić otišao iz HŽ-a?

Marić je otišao nakon što su mediji otkrili da je s burze stigao na mjesto člana Uprave tvrtke. U priopćenju koje je poslao medijima stajalo je da je otišao zbog atmosfere medijskog linča zbog navodnog sukoba funkcije brata Gorana Marića i njegova imenovanja.

3. Kako je došao u ZET?

Službeno još nije došao, ali čim je napustio HŽ, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da za njega ima mjesto u Holdingu. 'Jučer sam nazvao predsjednicu Uprave Holdinga i rekao joj da čovjek koji radi 34 godine svoj posao pošteno i korektno može doći u Holding ili u Integrirani promet ili u ZET da nam pomogne da radimo zajedno', rekao je Bandić novinarima na predstavljanju nove parcele za gradnju crkve na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici. Rečeno prošlog tjedna, ovoga tjedna trebalo bi biti realizirano.

4. Čime je Svetimir Marić zadužio Bandića i kakav je on to stručnjak da ga ZET hitno treba?

Je li Marić nečim zadužio Bandića, nije poznato. No portal Dalje.com objavio je kako je ključ rješenja ove križaljke Ivica Lovrić, gradski pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport koji je s Marićem u kumskim odnosima. Svetimir Marić diplomirao je na Prometnom fakultetu, bio je ravnatelj Tehničke škole Zagreb, od 1999. do 2000. bio je član uprave zagrebačkog poduzeća Čistoća, a potom je posao obavljao u ZGOS-u. Od 2005. imenovan je direktorom tvrtke Čišćenje i njega putničkih vagona iz sastava HŽ Putničkog prijevoza, koja je zapošljavala više od 900 radnika. Godine 2013. tvrtka je preimenovana u Tersus Eko.

5. Je li bio raspisan natječaj za radno mjesto u ZET-u?

Nije, jer Holding kao trgovačko društvo sukladno odredbama nije obvezan prije zapošljavanja raspisati natječaj. Na isti način u Holdingu je u listopadu prošle godine zaposlena bivša Miss Universe Hrvatske Sarah Ivanković, da bi Odlukom o promjeni mjesta obavljanja poslova bila prebačena u ZET na mjesto voditeljice projekta.

6. Koliku će plaću Marić imati kad sjedne u ZET-ovu fotelju?

Očekuje se da bi mu plaća mogla biti između 10 i 12 tisuća kuna neto.