STRAH OD PRAZNE PUŠKE

Puhovski brani emotivnog Marića: Pokazao je ljudsku stranu

02.03.2017 u 18:21

Ministar državne imovine Goran Marić očitovao se o okolnostima imenovanja Svetimira Marića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

U nepunih sedam minuta očitovanja o ostavci svog brata Svetimira Marića na mjesto člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila, inače suzdržani ministar državne imovine Goran Marić dao je do znanja koliko ga je pogodio cijeli ovaj slučaj. Raskošnim verbalnim arsenalom branio je bratovljevu stručnost i karakter, svim silama ga izvlačeći iz istog koša u kojemu se našao s nesuđenim Mostovim uhljebom iz Hrvatskih voda, ogorčeno sugerirajući da 'nema zemlje za poštene Hrvate'. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je ministar Marić pokazao svoje ljudsko lice, a cijeli slučaj odraz je toga što u mladoj hrvatskoj demokraciji još uvijek nisu uspostavljeni obrasci postupanja

Je li ministar Goran Marić pretjerao u svojoj ljutnji ili je u pitanju 'gnjev pravednika'? 'Mislim da je više ljut nego što je to politički pametno. To nije politički racionalno, ali mislim da gospodin Marić nije ni imao namjeru biti racionalan, nego je htio pokazati koliko je pogođen, dakle, pokazati svoju ljudsku stranu. Nije loše da se tu i tamo vidi da su i ministri ljudi, ne samo u tome da krše zakon, nego da ljudski reagiraju', napominje Puhovski.

Prema njegovom sudu, ministar je u pravu kada poručuje da slučaj njegovog brata Svetimira Marića nije usporediv s Mostovim pokušajem instaliranja Marija Bukmira, kuma predsjednika stranke i Sabora Bože Petrova, u vrh Hrvatskih voda. 'Tu je intervencija gospodina Grmoje, po mom sudu, doslovce skaredna jer oni su za kuma mijenjali statut', podsjeća Puhovski.

Ministrov brat imao sve uvjete

Dodaje da je, prema dosadašnjim spoznajama, ministrov brat imao sve uvjete za funkciju u HŽ-u i nema informacija o tome da je on 'preskočio' nekog drugog, boljeg kandidata. Goran Marić ima pravo i utoliko što to nema nikakve veze s njegovim ovlastima, već je to je područje ministra Olega Butkovića.

Inače, ako će se morati razmatrati funkcije i pozicije bliže i daljnje rodbine svih hrvatskih ministara, situacija će se jako zakomplicirati. Stoga Puhovski preporuča poljski model, prema kojemu u osjetljivim kadrovskim slučajevima nadležni ravnatelji, direktori ili ministri o tome sami obavještavaju javnost, te zbog možebitnih dvojbi formiraju dodatno neovisno povjerenstvo da provjeri ishod takvih angažmana.

'Vi ne možete unaprijed, zato što sam ja nečiji brat, spriječiti da ja negdje budem izabran, ali morate položiti javnosti računa o tome, a ne da vam to 'razotkrivaju' mediji. Ne možemo se principijelno ponašati tako da nitko tko je s nekim u rodu ne može nigdje biti imenovan. To je naprosto besmislica. A s druge strane, ne možemo dopustiti ovo, što bi se reklo, muljanje i skrivanje', pojašnjava Puhovski prednosti poljskog modela.

'Prazne se puške obojica plaše'

Dakle, ministar Butković trebao je biti obaviješten o tome i zajedno s braćom Marić procijeniti vrijedi li ili ne vrijedi u ime stručnosti Svetimira Marića, s obzirom na jednoznačnu atmosferu u javnosti po pitanju 'uhljeba', riskirati javnu halabuku. 'Oni su morali znati da će do toga doći', zaključuje Puhovski.

'Međutim, svi se ponašaju nesigurno. Ima ona genijalna Njegoševa formulacija 'prazne se puške obojica plaše': vi vidite pušku pa se bojite, a ja znam da je prazna, pa se i ja bojim. I to je ta situacija koju sad imamo u javnosti - političari se plaše ljudi iz medija, a ovi se plaše političara. Nemamo obrasce postupanja ni ponašanja', upozorava Puhovski na srž problema.