ISTRAGA OKO CIBONE

Lovrić može na slobodu ako plati 400 tisuća kuna

Lovrić, Klemm Šarić

Lovrić, Klemm Šarić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana, a prvookrivljeni je pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i nekadašnji predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić. USKOK je za njega tražio pritvor na što je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu i pristala. No, ako plati 400 tisuća kuna jamčevine, može na slobodu pod određenim uvjetima

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odredio istražni zatvor za pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, ali i odlučio da se uz jamčevinu od 400 tisuća kuna i odustajanje od obavljanja dužnosti pročelnika tijekom istrage može braniti sa slobode.

Osim toga Lovriću je kao mjera opreza izrečena i zabrana pristupa i kontaktiranja sa svjedocima, no odluka još nije pravomoćna, a Uskok je na nju najavio žalbu. To znači da će Lovrić ostati u istražnom zatvoru sve dok izvanraspravno vijeće ne donese konačnu odluku. Potvrdi li to tijelo odluku suca istrage Lovrić će izaći iz Remetinca tek kada sudu donese potvrdu da je uplatio jamčevinu i obeća da će se pridržavati tzv. mjera opreza.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je Uskok Lovrićevo pritvaranje tražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, te najavio da će se na jamčevinu žaliti čim odluku dobiju napismeno.

USKOK je jutros donio rješenje o istrazi protiv petorice državljana rođenih 1965., 1972., 1975., 1987. i 1949. godine. USKOK u priopćenju ovaj put ne navodi ni inicijale, no očito je da je prvookrivljeni jučer privedeni Ivica Lovrić (1965. godište), a pretpostavlja se da je drugookrivljeni Josip Klemm (1972. godište). On je vlasnik zaštitarske tvrtke koja je dala 550.000 eura Ciboni za transfer Darija Šarića.

Istraga se provodi i protiv dva trgovačka društva
zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Klemm: Jedva čekam da me zovu

'Jedva čekam da me zovu. Ja stojim pri tome da je sve čisto. Nitko nije oštećen', kazao je Klemm jutros za tportal.


Prvo je trgovačko društvo, pretpostavlja se, Klemm Security
koje je dalo pozajmicu Ciboni za transfer Šarića. Prema dostupnim informacijama, izgledno je da je drugo trgovačko društvo Klokan. Vlasnici Klokana su Željko Telinec (r. 1975.) i Tomislav Kolarić.
358577, 356701, 327687, 326792
Petookrivljeni
je Dragutin Kosić (r. 1949.), Voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga - Upravljanje sportskim objektima koji je uhićen još u prvom valu afere Agram prije mjesec dana te je pušten da se brani sa slobode. On se sumnjiči zbog nezakonitog zapošljavanja petero bivših zaposlenika Cibone.

U priopćenju USKOK-a stoji sljedeće: 'Osnovano se sumnja da je pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona (KKC), od 10. studenoga 2012. do kraja travnja 2014., nakon što je Cibona s jednim igračem sklopila ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi Cibona imala pravo na odštetu od 1.200.000 eura, na nagovor drugookrivljenog, u namjeri pribavljanja znatne nepripadne koristi njegovom četvrtookrivljenom trgovačkom društvu, 5. prosinca 2012. u ime Cibone s četvrtookrivljenim društvom sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura radi plaćanja obveza Cibone u vezi transfera igrača, a Cibona se obvezala da će, uz povrat zajma s pripadajućim kamatama od osam posto, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupne odštete koja mu pripada, umanjene za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjene za 10 posto koliko dobiva agent igrača, isplatiti četvrtookrivljenom društvu. Pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi četvrtookrivljenom društvu nije realizirano jer je Cibona, nakon što su članovi Skupštine pribavili pravno mišljenje da se radi o lihvarskom ugovoru, 23. travnja 2014. podnijela tužbu radi smanjenja obveza na pravičan iznos, uz naznaku vrijednosti spora od 3.535.000 kuna.

Nakon što je Grad Zagreb s Cibonom sklopio ugovor o zakupu sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine, Lovrić je, prema sumnjama USKOK-a, u rujnu i listopadu 2012., u namjeri da Ciboni omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon, iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup, morao raspisati novi javni natječaj, naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje Ciboni besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine.

'Potom je, kao predsjednik Cibone, na zahtjev trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog, u namjeri da sedmookrivljenom društvu nezakonito omogući upravljanje i korištenje diskoteke Saloon te protupravno pravo prvootkupa tog objekta, naložio direktoru Cibone da sa sedmookrivljenom društvom sklopi ugovor o podzakupu, što je i realizirano 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina, uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna. Prvookrivljeni Lovrić ujedno je naložio direktoru Cibone da sedmookrivljenom društvu ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu Cibone, pribavljena korist od 129.430,08 kuna', sumnja USKOK.

'Osim navedenog, Lovrić je navodno od petookrivljenika, voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga - Upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića, u prosincu 2013., zatražio da petoro bivših zaposlenika Cibone primi u radni odnos bez obzira ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja, što je on i učinio. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćao ih je Zagrebački holding', stoji u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, kultna zagrebačka diskoteka Saloon zatvorila se nakon više od četiri desetljeća postojanja krajem prošle godine. Vlasnik prostora, Košarkaški klub Cibona izbacio je vlasnika Saloona Vlahu Srezovića, unatoč činjenici da se oko vlasništva vodio spor. Novi zakupac atraktivnog prostora na Tuškancu je tvrtka Klokan u vlasništvu Željka Telinca i Tomislava Kolarića. Ovaj dvojac drži nekoliko ugostiteljskih objekata u Zagrebu, a novi klub, umjesto Saloona, planirali su nazvati Cirkus i pretvoriti kultnu diskoteku u narodnjački klub.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!