epidemija ne popušta

Šef Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' otkrio kada očekuje najveći broj oboljelih u četvrtom valu koronavirusa

04.09.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kaže kako u klinici trenutno imaju između 80 i 90 hospitaliziranih.

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekao je za HTV kako vjeruje da će plato broja oboljelih od COVID-a biti dosegnut krajem rujna, odnosno početkom listopada.

'Na dnevnoj bazi hospitalizira se desetak pacijenata, tako da još uvijek uspijevamo u okviru naše klinike skrbiti o tim pacijentima koje hospitaliziramo', rekao je Puljiz.

Dodao je kako je gotovo 90 posto njihovih pacijenata necijepljeno.

'Ovo je početak takozvanog četvrtog vala i vjerujem da će plato, najveći broj oboljelih biti negdje krajem rujna, početkom listopada, rekao je Puljiz, dodavši da će u slučaju da bude potrebe na razini Grada Zagreba i druge kliničke bolnice skrbiti o pacijentima.

'S obzirom na naše kapacitete, nisam posve siguran da ćemo uspjeti sve to hospitalizirati na te brojke', rekao je.

Puljiz je rekao da je delta-varijanta odgovorna za brzo širenje i veći broj hospitalizacija.

  • +11
Cijepljenje u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Naveo je i da su jučer imali hospitalizirano četvero djece, a danas ih je dvoje otpušteno.

Poručio je kako je cijepljenje najbolji način da se zaustavi pritisak na bolnički sustav.

'Treba slušati riječ struke, riječ medicinara, riječ znanstvenika, a svi laici koji banaliziraju COVID kao bolest, volio bih da dođu tu u našu bolnicu, da vide kako izgledaju ti pacijenti', rekao je Puljiz.