deset najvećih

Korona im nije puno naštetila, iako im otežava poslovanje; doznajte koji su građevinari lani okrenuli najviše novca

23.08.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Građevina je jedan od malobrojnih sektora koji u 2020. nije toliko osjetio posljedice koronakrize. Međutim i građevinskim tvrtkama sve je teže poslovati jer uslijed pandemije Covida-19 rastu cijene sirovina i građevinskog materijala. Prošlu godinu većina od deset najvećih kompanija ipak je završila s osjetnim ratom prihoda i dobiti

Indirektan utjecaj graditeljstva u Hrvatskoj iznosi oko 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), jer na sebe veže industriju građevinskog materijala, cementa, nafte, drvnu industriju i metal. Uz to, procjena je da građevinski sektor zapošljava oko 120.000 radnika.

Sve to dovoljno govori o važnosti građevine za gospodarsko zdravlje zemlje. Dobra vijest glasi da su ekonomski analitičari uglavnom optimistični kad govore o građevinskom sektoru, bez obzira na otežano poslovanje zbog koronakrize, jer očekuju rast investicija u privatnom i javnom sektoru, pri čemu će veliki infrastrukturni projekti najvećim dijelom biti financirani europskim novcem.

Vodeća građevinska grupacija u Hrvatskoj je austrijski Strabag, a u našoj zemlji posluje kroz nekoliko tvrtki.

Kad se gledaju pojedinačni poslovni rezultati kompanija (op.a., po tom principu napravljena je naša tablica), među prvih deset nalaze se Strabag d.o.o. i splitski Pomgrad Inženjering, također u stopostotnom vlasništvu Austrijanaca. Izvan top 10 ostala je tvrtka Strabag d.d. Glavna podružnica za građevinarstvo Zagreb.

Zbirno gledajući, tri najveće Strabagove tvrtke prošle godine imale su više od 1,6 milijardi kuna prihoda.

Strabag djeluje u svim područjima građevinarstva, primjerice Pomgrad je specijaliziran za pomorske radove u građevinarstvu (luke, marine, podmorski cjevovodi i dr.). U Hrvatskoj je Strabag ipak najpoznatiji po velikim infrastrukturnim projektima (autocesta Zagreb-Macelj, dionice autoceste Split-Ploče, pročistač otpadnih voda u Zagrebu itd.). Trenutno je Strabagova operativa angažirana na izgradnji pristupnih cesta za Pelješki most, što je posao vrijedan 478,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Pojedinačno najveća domaća građevinska tvrtka prema prošlogodišnjem prihodu je Dalekovod. Lani je imao gotovo 1,1 milijardu kuna prihoda (5,67 posto u odnosu na godinu prije) i 47,3 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Dalekovod d.d. najveća je tvrtka unutar Dalekovod grupe, koju čini 16 povezanih tvrtki. Glavnina prihoda dolazi od izgradnje dalekovoda u inozemstvu (uglavnom na tržištu Skandinavije) i domaćih projekata izgradnje željezničke infrastrukture. U prošloj godini Dalekovod grupa imala je 1,3 milijarde kuna prihoda.

Prije šest godina Dalekovod je prošao kroz predstečajnu nagodbu i od tada uspijeva, uz manje ili veće poteškoće, ispuniti sve financijske obveze prema vjerovnicima.

  • +3
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Većinski udio u Dalekovodu je u rukama tvrtke Konsolidator, čiji je pak vlasnik Inspire Investments d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

Kamgrad u vlasništvu Dragutina Kamenskog drži drugu poziciju na ljestvici. Prošlu godinu okončao je s 1,08 milijardi kuna prihoda (-2,29 posto u odnosu na godinu prije) i 78,5 milijuna kuna dobiti. Kamgrad posluje na tržištima Hrvatske, Njemačke, Švedske i Srbije.

Glavninu poslova baziraju na izgradnji turističkih, uredskih, prodajnih, proizvodnih i skladišnih objekata za poznate investitore, a grade i stambene i poslovne zgrade za vlastitu prodaju te iznajmljivanje poslovnih prostora.

Trenutačno najznačajniji projekti su im izgradnja KBC-a Rijeka, izgradnja novog turističkog resorta u Savudriji, hotela Brioni u Puli i stambenog kompleksa RIO-Kantrida u Rijeci. Kamgrad u Göteborgu u Švedskoj gradi dvije stambene zgrade.

Nakon Strabaga d.d., koji s 1,01 milijardu kuna (40,33 posto) prihoda drži treću poziciju, slijedi GP Krk s 753,4 milijuna kuna prometa (9,77 posto) i 25,2 milijuna kuna dobiti.

Krčka tvrtka kroz radničko dioničarstvo u vlasništvu je sadašnjih i bivših zaposlenika. Većinom je angažirana u Primorsko-goranskoj županiji, a otprije nekoliko godina ima veliku ekspanziju u Sloveniji.

  • +10
Gradilišta tunela i pristupnih cesta Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

GP Krk jedan je od izvođača radova na cesti od čvora Škurinje do Luke Rijeka. Dugačka je samo tri kilometra, a vrijednost izgradnje iznosi čak 456,3 milijuna kuna. Uz taj projekt, tvrtka je angažirana na izgradnji dječje bolnice i klinike za ginekologiju i porodništvo u Rijeci, izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, a u Rafineriji nafte Rijeka izvodi radove na montažni konstrukcije cijevnih mostova.

Na petom mjestu je križevački Radnik jer je u 2020. ostvario 730,5 milijuna kuna poslovnih prihoda i bruto dobit od 50,3 milijuna kuna. Direktor i većinski dioničar je Mirko Habijanec, na čelu tvrtke skoro 25 godina.

Šestu poziciju u top 10 drži GIP Pionir, zagrebačka tvrtka specijalizirana za investiranje i izgradnju stanova.

  • +9
Pogled na gradilište sljemenske žičare iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Bronić

Prihodi kompanije u vlasništvu Ranka Predovića i Daniela Hrnjaka u 2020. dosegnuli su 657 milijuna kuna (-0,73 posto). Dobit prije oporezivanja iznosila je 30,8 milijuna kuna.

Dobrim poslovnim rezultatima GIP-a Pionir sigurno je doprinio velikim dijelom i angažman na izgradnji žičare na Sljemenu, poslu vrijednom 300 milijuna kuna bez PDV-a.

U donjem dijelu ljestvice smjestili su se Swietelsky, podružnica istoimene austrijske tvrtke, s 491,21 milijun kuna (+41,93 posto), Osijek-Koteks s 451 milijunom kuna (+40,77 posto), Pomgrad Inženjering s 430,3 milijuna kuna (+31,47 posto) i tvrtka specijalizirana za izgradnju cjevovoda i industrijskih postrojenja Monter - Strojarske montaže s 401,28 milijuna kuna (+62,05 posto).