AFERA KAMIONI

SDP traži parlamentarnu istragu protiv Rončevića

28.01.2009 u 10:27

Bionic
Reading

SDP je jutros nemalo iznenadio zastupnike zahtjevom da se osnuje parlamentarno istražno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti pod kojima je krajem 2004. MORH kupio 39 neborbenih vojnih kamiona

Riječ je, podsjeća Večernji list, o sumnjivoj kupovini na koju je prvi ukazao predsjednik Stipe Mesić još u siječnju 2005. No budući da se to događalo tijekom njegove kampanje za osvajanje drugog predsjedničkog mandata, tadašnji je ministar obrane Berislav Rončević Mesićeve optužbe proglasio ispolitiziranim paradiranjem jednog predsjedničkog kandidata. Međutim, afera se nije stišala ni nekoliko godina kasnije, pa je na inicijativu 38 SDP-ovih zastupnika kupnja vojnih kamiona postala predmet parlamentarne istrage.

Problem s kupnjom spomenutih vojnih kamiona je u tome što je ministar Rončević poništio javni natječaj te je posao sklopljen izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion. Mesić je tvrdio na početku, a povremeno na to podsjeti i danas, da je time državni proračun oštećen za gotovo 15 milijuna kuna. Cijeli posao ministar Rončević proglasio je vojnom tajnom.