RASPUŠTANJE GRADSKOG VIJEĆA

SDP, HSLS I HSP protiv Keruma

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2010 18:51
  • Objavljeno 02.10.2010 u 18:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vodstvo splitskog SDP danas je zatražilo raspuštanje sadašnjeg Gradskog vijeća i raspisivanje izbora za novi saziv Vijeća te je, najavljujući ostavke SDP-ovih vijećnika, pozvalo i ostale oporbene vijećnike da daju ostavke, a zahtjevu za raspuštanjem se pridružio i splitski HSLS

'Potrebni su novi izbori kako bi se razriješila situacija u splitskom Gradskom vijeću. Pet SDP-ovih vijećnika će na nastavku sjednice Gradskog vijeća, zakazane za iduću srijedu, 6. listopada, donijeti potpisane ostavke pa neka se ostavkama pridruže i ostali oporbeni vijećnici. Ustrajat ćemo na traženju da ostavke podnese najmanje 13, od ukupno 25 vijećnika, što bi značilo raspuštanje Gradskog vijeća', izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević

Ukoliko 13 vijećnika podnese ostavke, objasnio je Jurjević, silom zakona raspušta se Gradsko vijeće i raspisuju se izbori za novo i u tom slučaju nije potrebno prethodno održavanje referenduma, kao što bi se to moralo učiniti u slučaju izvanrednih izbora za novog gradonačelnika.

'HSLS-ov ogranak Split mišljenja je da je sazrela situacija za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora za koje je HSLS spreman', navodi se u priopćenju splitskog HSLS-a koje je uslijedilo nakon što se vodstvo splitskog SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare najavilo da će ustrajati na zahtjevu za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanjem novih izbora za to vijeće.

'Očito je da je kriza gradske vlasti došla do usijanja, gradska vlast se nalazi u pat poziciji', navodi se u priopćenju splitskog HSLS-a.

Oglasio se i HSP, čiji je počasni predsjednik Anto Đapić rekao danas u Splitu da Hrvatska stranka prava podupire sve poteze svojih kolega u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te kako smatra da su novi izbori jedini izlaz iz, kako je rekao, krize koja je trenutno zahvatila grad i Županiju

'Sve ono što se događa u Splitu reflektira se na Hrvatsku. Naša stranka ne želi sa svojim mandatima sudjelovati u neprincipijelnim koalicijama. Podupiremo inicijativu da se prikupi 13 potpisa vijećnika i da se traže novi izbori. Isto tako zabrinuti smo i za situaciju u državi jer Hrvatska je u glibu. Medijski se HDZ i SDP međusobno optužuju, a nastavi li se ovako dalje biti će nam sve teže', dodao je Đapić.

Hrvatska je zadnja u regiji po načinu izlaska iz krize pa zbog toga, ali i ostalih problema u kojima se nalazimo, treba tražiti od Vlade RH da što prije raspiše izbore. 'Ova situacija više stvarno nije normalna. Iz dana u dan smo u sve težem položaju. Potrebna nam je radikalna politička promjena', izjavio je Đapić.

Predsjednik splitskog HSP- a rekao je novinarima kako je proteklih dana bio pozvan na sastanak s čelnicima nekoliko splitskih stranaka. 'Nismo se složili s mnogim stvarima koje su nam se nudile jer želimo govoriti samo istinu. I sada ovdje mogu konačno i slobodno reći da su HDZ i SDP najbliži koaliciji', rekao je Ivan Protrka.

Podsjetimo, sjednica splitskog Gradskog vijeća, u kojem od 25 vijećnika najviše - njih 10, ima Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma, po drugi je put u zadnjih tjedan dana, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta u četvrtak 30. rujna.

Toj sjednici od njenog početka nisu nazočila dva od ukupno pet SDP-ovih vijećnika, što je izazvalo ljutnju splitskih HDZ-a i HSP-a, koji su u svojim izjavama lokalnim medijima optuživali SDP da nedolaskom njihova dva vijećnika umanjuju brojčanu snagu oporbenih vijećnika i tako pogoduju Kerumovom HGS. Kerum, s druge strane, optužuje SDP da je u koaliciji sa HDZ-om.

Jurjević je danas odbacio takove optužbe. 'Ne čudi me što nas HDZ i HSP optužuju da smo u koaliciji s Kerumom, a Kerum da smo u koaliciji s HDZ-om, jer to potvrđuje tezu da nismo po volji ni jednima ni drugima', kazao je Jurjević. Odbacio je mogućnost da SDP koalira s HDZ-om, HSP-om ili Kerumom.

Jurjević je također zamjerio medijima jer, po njegovim riječima, stvaraju zbrku tako što na razini tračeva objavljuju da je splitski SDP u koaliciji s Kerumom te da su se neki SDP-ovi vijećnici prodali Kerumu.

Kerum je nedavno izjavio kako su političari roba na tržištu koja se može jeftino kupiti te da on u splitskom Gradskom vijeću uvijek može 'složiti većinu' ako mu je to u interesu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi